Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svi kukamo i svi vozimo bijesna vozila


Slika sa Zagreb Auto Show-a

Vodeći Salon automobila u regiji, Zagreb Auto Show, i ove je godine izuzetno posjećen, a već prvog dana planuli su najskuplji modeli, od najnovijeg Feraria za 330 tisuća eura do prestižnog Jaguara XF, koji košta 101 tisuću eura i za koji se, unatoč visokoj cijeni, "stoji u redu".

Trenutno je na listi čekanja već 20 nestrpljivih kupaca. Tko kupuje, a tko samo gleda?

"Gledam ovog Mercedesa, ali i tetu unutra."

"Ono na motorima je interesantno. Ne znam da li ima kupaca, ali interesa ima. Prvenstveno su posjetioci došli zbog auta, pa ako je još i cura lijepa, slika je još ljepša."

"Muškima su uvijek auta i žene najvažnija stvar u životu. S jednim se malo više mučiš, a s drugim malo manje, ali u principu nas muči i jedno i drugo."

Lakirano blještavilo automobila i lijepih hostesa oko najskupljih i najatraktivnijih modela, bljeskaju fotoaparati u 17 paviljona, 634 izlagača iz 35 zemalja, 51 automobilska marka, 100 premijernih prikazivanja. Neki su izravno stigli iz Ženeve sa svjetske vicepremijere:

"Čuli smo da su već svi ti skupi auti planuli."

"Najskuplja je ova Alfa - 300 tisuća eura. Jedna je već prodana od ukupno 500 napravljenih u svijetu. Odmah iza su Ferari i Maserati koji koštaju oko dva miliona kuna."

"To je paradoksna situacija i jedan fenomen koji bi se trebalo malo dublje istražiti. Kao nitko nema para, svi kukamo i svi vozimo bijesna vozila."

"Kada smo putovali autocestom do Zagreba komentirali smo vozila na cesti. Danas ne možeš sebi priuštiti neki veliki luksuz. Moj prijatelj je pomorac, a to je ipak nekada bio posao od kojeg se moglo živjet dobro i ne oskudijevati u ničemu. Danas je situacija drugačija, pa se pitam - odakle ljudima novci? Na koji način se to kupuje? Ko su oni? Poštenim radom mislim da si malo ko može tako nešto kupiti."

"Kod nas ima jedan sloj ljudi koji se u ratu obogatio."

Neke, koje smo zaustavili, ne žele o tome na sajmu uopće misliti, došli su, kažu, naprosto uživati:

"Lijep auto je jedna vrsta umjetničkog djela. Predivan je. Uživam u ljepoti finog automobila."

"Najviše volim Jaguar."

"Ne znam gdje bih ga držala - u dnevnom boravku da ga ne ukradu?"

Većina želi iskoristiti sajamske popuste i na jednom mjestu izabrati najpogodnije:

"Imamo troje djece i tražimo auto u koje nazad mogu sjesti tri osobe. Rijetko koje auto ima tu mogućnost. Naravno, gepek treba da bude veliki i cijena mora da bude pristupačna."

"Moj favorit je Audi. Nijemac je Nijemac."

"Ako imaš novaca, naravno da se isplati kupiti lijepo i dobro auto."

"Živim u Americi i znam koliko Kadilak tamo košta. Možeš ga kupiti za 65 tisuća dolara, a ovdje košta 100 eura."

"KIA je najljepša jer kako izgleda, najmanje košta."

"Već sam kupila Mazdu 2."

Prosječni Hrvati se za automobile uglavnom kreditno zadužuju, jer banke nude sve povoljnije uvjete:

"Puno je kredita. Hrvati se jako zadužuju i najbitniji su im auti, pa tek onda sve ostalo."

"Znam da Nijemci imaju računicu da ukoliko automobil koji kupite, sa svim svojim redovnim troškovima, prelazi 10 posto vašeg godišnjeg budžeta - onda taj auto nije za vas. Znam ljude kod nas kojim to ne smeta. Oni će biti kruha gladni, jer je novi auto na parkingu hrvatska bolest i neće biti tako skupog auta kojeg si Hrvati neće priuštiti."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG