Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pred licem pravde - Izvještaji sa suđenja


Rasim Delić

Svjedok odbrane Rasima Delića, general Vahid Karavelić, izjavio je ove sedmice pred Haškim tribunalom da je bivši predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izebegović 1993. godine narušio disciplinu u redovima Armije BiH time što je podržao novčano nagrađivanje dvojice komandanata iako su oni prekršili pravila ratovanja. Iz Haga izvještava Simon Jennings.

Penzionisani general Vojske BiH i bivši komandant Prvog korpusa, Vahid Karavelić, govorio je ove sedmice pred Haškim tribunalom o negativnim posljedicama političkog uplitanja u vojna pitanja u periodu kada je general Delić preuzeo komandu nad bosanskom vojskom. Prema Karaveliću, dvojici problematičnih brigadnih komandanata bila je ponuđena novčana nagrada za njihove ratne zasluge, a kada se Karavelić tome usprotivio, navodno nije naišao na Izetbegovićevo razumijevanje.

SVJEDOK KARAVELIĆ: U tom trenutku na radiju čujem objavljuje se kako je načelnik opštine dao određenu količinu novca i nekih drugih sredstava, dodijelio upravo, kako to on kaže, svojim komandantima brigada - a to je komandantu Desete brdske brigade Mušanu Topaloviću Caci i zamjeniku komandanta Devete motorizovane brigade Ramizu Delaliću Ćeli. Reagovao sam, odmah sam se vratio, uletio u njegovu kancelariju, vojnički reagovao oštro. On se prepao da ga ne bih, da ne kažem, ubio. Poslije toga se žalio predsjedniku Predsjedništva gospodinu Aliji Izetbegoviću. Predsjednik me pozvao na odgovornost i kritikovao, a zatim je formirao komisiju na čelu sa generalom Šiber Stjepanom da izvrši pomirenje nas dvojice. I tako dalje, i tako dalje.

Odgovarajući na pitanja koja je postavio sudija Bakone Moloto, svjedok je izjavio da je predsjednik Izetbegović podrivao ratne napore cijele bosanske vojske time što nije kaznio one komadante koji su kršili vojnu disciplinu:

SUDIJA MOLOTO: Ovu uredbu je donijelo Predsjedništvo zemlje i u njoj se kaže ono što treba učiniti. A vi ste preko radija, dok ste se vozili u džipu, čuli da se objavljuje nešto suprotno onome što je doneseno ovom uredbom. Vi ste se vratili u kancelariju osobe o kojoj se govorilo i konfrontirali ste tu osobu, jer time je on umanjivao efekt te uredbe, a samim tim i ratne napore. I nakon toga predsjednik Predsjedništva zemlje pozvao je vas na odgovornost zbog toga. Moje pitanje za vas je: da li želite da kažete da je predsjednik Izetbegović time podrivao ratne napore, jer je bio na strani tog čovjeka koji je osporavao tu uredbu? Da li je to vaš iskaz?

SVJEDOK KARAVELIĆ: Tako se može reći.

SUDAC MALOTO: Nadam se da ste dobro shvatili moje pitanje.

SVJEDOK KARAVELIĆ: Jesam vrlo dobro.

Karavelić je rekao i da je dodjeljivanje novčanih nagrada neposlušnim komandantima dovelo do pada morala ostalih pripadnika Armije BiH, dodavši da je vojska već imala dovoljno svojih problema koji su bili rezultat slabe vojne obučenosti bosanskih oficira uključenih u odbranu Sarajeva.

Karavelić je pozitivno ocijenio nastojanja optuženog Delića da uvede više discipline u redove Armije, ali je dodao da to nije uvijek bilo moguće. Karavelić je objasnio da jedinice u sastavu korpusa, od kojih su neke navodno počinile ratne zločine, nisu bile podređene direktno Deliću, već komandantima korpusa. Prema vojnim pravilima koja je svjedok predočio sudijama, zapovjednik vojske komunicira sa komadantima korpusa, od kojih se očekuje da provode naređenja i vode računa o disciplini jedinica koje su im podređene.

BRANILAC VIDOVIĆ: Ko odlučuje o daljoj borbenoj upotrebi tih jedinica koje se dodijele korpusu?

SVJEDOK KARAVELIĆ: Komadant korpusa i njegovi niži komandanti.

Prema tome, dodao je Karavelić, Delić nije ni mogao biti odgovoran za zločine koje su počinile jedinice koje nisu bile direktno pod njegovom komandom.

Suđenje Rasimu Deliću nastavlja se iduće sedmice.


* * * * *

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG