Dostupni linkovi

Potpisan Sporazum o kulturnoj saradnji Srbije i Crne Gore


Dvije godine nakon nezavisnosti ministarstva kulture Crne Gore i Srbije potpisala su danas na Cetinju Sporazum o saradnji, koji obuhvata neposrednu saradnju državnih organa, umjetničkih asocijacija i umjetnika u svim oblastima savremenog stvaralaštva i zaštite kulturne baštine. Medjutim, iako institucionalna saradnja nije postojala iz poznatih političkih razloga, umjetnička razmjena nikada zapravo nije prestajala.

Rado i ne rijetko viđen gost na pozorišnim daskama u Crnoj Gori, ministar kulture Srbije Vojislav Brajović, prigodom potpisivaja sporazuma između dvije države na Cetinju rekao je da njegovo ministarstvo intenzivno radi na povezivanju regiona u oblasti kulture:
"Ministarstvo kulture Srbije energično radi na povezivanju u regionu. Ja imam tu čast da prvi sporazum o kulturnoj saradnji suverenih država potpisujem sa Crnom Gorom u kojoj naravno su i grobovi mojih predaka i potpisujem sa delom svoje krvi koja je crnogorska".
Sporazumom je obuhvaćena neposredna saradnja državnih organa, umjetničkih asocijacija i umjetnika u svim oblastima savremenog stvaralaštva i zaštite kulturne baštine. Uspostavljen je pravni okvir za intenzivniju razmjenu i saradnju u oblasti književnosti, kinematografije, vizuelnih umjetnosti, muzike, pozorišta, kao i učešće u najznačajnijim međunarodnim manifestacijama obje zemlje. Navodeći da se kulturna saradnja Crne Gore i Srbije intenzivno razvijala i do sada ministar Branislav Mićunović ocijenio je da će činom potpisivanja ovog sporazuma pristupiti se uspješnijoj realiziciji konkretnih projetaka:
"Potpisivanjem ovog sporazuma pristupiće se bržoj i uspješnijoj realizaciji konkretnih projekata u oblasti kulturne saradnje Crne Gore i Srbije. Vjerujem da ovaj sporazum predstavlja veoma važan izazov i stimulans osmišljavanju budućih projekata saradnje koji mogu umnogome doprinijeti unapređenju naših bilateralnih odnosa, prepoznavanju ovog regiona kao neodvojive karike kulturnog lanca jugoistočne Evrope".
Saradnja po osnovama navedenog sporazuma započela je još prošle godine povodom jubileja stote godišnjice rođenja Petra Lubarde:
"U ovom sporazumu je sadržana jedna bitna komponenta o kojem kolega Brajović i ja razgovaramo, a to su kulturni centri na koje se obavezujemo u ovom sporazumu da ćemo ih realizovati u Crnoj Gori i Srbiji. Na ovaj projekat koji spominje kolega Brajović, kada je u pitanju Lubardina izložba, to je jedan krasan projekat, zbilja odlično napravljen i ovaj sporazum nas obavezuje na projekte toga stepena prije svega".
Bez obzira na višegodišnje zahlađenje političkih odnosa na relaciji zvanična Podgorica i Beograd u kulturnoj saradnji i razmjeni, izuzimajući formalni institucionalni okvir, nije se mogla osjetiti. Prednjačile su mnogobrojne pozorišne produkcije Grad-teatra Budva, kao i gotovo neprekidna gostovanja srpskih pozorišta i umjetnika u Crnoj Gori, prije svega, zahvaljujući tome što je sadašnji ministar kulture, donedavno direktor nacionalnog teatra Branislav Mićunović u Crnogorskom narodnom pozorištu upravo promovisao model regionalne saradnje. O novim modalitetima sadašnji direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović kaže:
"Ono što je važno istaći, kada je Crnogorsko narodno pozorište u pitanju, jeste njegova pozicija u dosadašnjoj umjetničkoj produkciji, koncipiranju rada, koncipiranju repertoara ili uopšte načina funkcionisanja, da je zapravo taj model zajedničkih projekata, koprodukcija, protokola koji su podrazumijevali različitu vrstu gostovanja, razmjene programa, ugovora sa pozorištima o međusobnoj saradnji zapravo se otvara ta tema da svaki sistem ili svaka umjetnička organizacija unutar sebe nije i ne može danas u savremenom svijetu biti sebi dovoljna, već taj model razmjene može imati taj nekakav kulturno politički nivo, ali ono što je još važnije on mora imati kreativni aspekt".
Osim pozorišne saradnje sa umjetničkom elitom Srbije kao i ostatkom regiona neprekidno se gotovo na nedjeljnoj bazi održava u knjižari "Karver" već par godina kultnom mjestu za crnogorsku kulturnu umjetničku scenu. Direktor "Karver"-a, poznata crnogorska glumica, Varja Đukić:
"Ono što je pitanje možda nekakvih problema koji su tu odvijaju to jeste zaista pitanje reda veličina jer vi možete u nekoj produkciji održati odnose. Zapravo, ovaj sporazum bi bio značanaj i bio bi važan ukoliko on pretpostavlja niz nekakvih drugih konkretnih dogovora koji su vezani za eventualnu saradnju u prezentaciji i nekakvoj ponudi prostora i u Srbiji i u Crnoj Gori onoga što je savremena umjetnička produkcija".
XS
SM
MD
LG