Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SRS, folk, Anđelina i Ceca


Angelina Jolie

Šta su glavne preokupacije mladih u Srbiji? Istraživanje je pokazalo da su mladi zainteresovani za politiku, piju više puta nedeljno. Mladi su, kao najveće probleme, apostrofirali nedostatak mesta za izlazak, potištenost i usamljenost, dok nedostatak novca predstavlja problem za samo manji broj ispitanika.

Istraživanje koje obavljeno na 5.000 ispitanika u 26 srednjih škola u devet gradova Srbije, pokazalo je da čak 10 odsto mladih pije više puta nedeljno, što ukazuje na veliki problem sa alkoholizmom. Iznenađujući je podatak da je samo 19 odsto ispitanika navelo nedostatak novca kao najveći problem, kaže istraživač Instituta za psihologiju Ivana Stepanović:
"Ono što nas je možda ohrabrilo jeste da nema previše onoga što smo mi nazivali gluvarenje i besciljno provođenje slobodnog vremena, samostalno ili sa drugima. Dakle, ohrabrujuće je to što se mladi ipak druže i što nije ispravno ono mišljenje po kojem su mlade generacije sve otuđenije."

Kada je u pitanju politika, veliki broj mladih ne prati politiku, ali je većina ipak zainteresovana da se uključi u politički život:
"Najpopularnije partije su DS i SRS – nismo im mi nudili nego su oni sami nabrajali."

Među mladima u Srbiji najpopularnije ličnosti iz javnog života su..:
"Anđelina Džoli, kao najpopularniji uzor, zatim Svetlana Ražnatović, Novak Đoković i Ana Jovanović – to su četiri osobe koje su najpopularnije. Ali, odgovori su se raspršivali i zato to nije ono što je tipično za većinu mladih."

Najslušanije vrste muzike među mladima su folk i rok, ali i tehno. Mladi kao najveće probleme apostrofiraju nedostatak mesta za izlazak, potištenost i usamljenost:
"Šta radim, ništa."
"Idem u školu, na sport.."
"Prošetam se po gradu, eventualno odem do bioskopa. Generalno, nedostaje bolja organizacija života na svim nivoima, pa samim tim i za nas."
"Mi nemamo slobodnog vremena jer idemo u muzičku školu, a pri tome idemo i u gimnaziju – slobodnog vremena nemamo."
"Ja u školu baš i ne idem tako redovno tako da imam više mogućnosti za slobodne aktivnosti, dosta vozim bicikl i volim sport."

Istraživanje je pokazalo i da trećina učenika uopšte ne čita ili čita samo ako mora, dok gotovo polovina mladih ne odlazi u muzej ili pozorište, kaže Dijana Plut, takođe istraživač Instituta za psihologiju:
"Problemi koje smo ovde uspeli da konstatujemo jesu rešivi i to je dobra vest. Rešivi su na društvenom nivou, institucionalizacijom slobodnog vremena i boljom kulturnom ponudom."

Svi rezultati istraživanja i konkretna primena bi se trebali naći u Strategiji za mlade koja bi, kako je najavila ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić Marković, zvanično trebalo da bude usvojena 31. marta:
"Želeli smo da saznamo koje su vrednosne orijentacije mladih, koji su njihovi uzori, koji su osnovni problemi sa kojima se mladi suočavaju. Osnovni cilj ovog istraživanja jeste da se dobiju konkretni podaci, pomoću kojih ćemo moći da utvrdimo šta je to što je važno mladim ljudima u našoj zemlji, šta ih interesuje, šta im nedostaje, kako bismo mogli što bolje da se fokusiramo na ona pitanja koja su njima važna."

U istraživanju se navodi i da 85 odsto mladih u Srbiji koristi računar kod kuće, a čak 98 njih poseduje mobilni telefon.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG