Dostupni linkovi

Još ništa od gradnje autoputa Horgoš-Požega


Radovi na izgradnji autoputa Horgoš-Požega neće početi 1. aprila, jer je Vlada Srbije na sednici većinom glasova odbila predlog Ministarstva infrastrukture da se koncesionaru odobri taj posao.

Problem je što je Dojče banka saopštila koncesionaru Alpini-Por da neće moći da pruži bankarsku garanciju na celu investiciju. Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade, koja je obeležena svađom ministara, da je trebalo da radovi počnu u sredu, 1. aprila, ali su iz "političkih razloga" blokirani.

Koncesionar je do kraja marta ove godine trebalo da dostavi bankarsku garanciju da je obezbedio pare za ukupnu investiciju, koja je procenjena na više od milijardu evra, ali je pre nekoliko dana zatražio od Vlade Srbije da mu se odobri gradnja i bez te garancije u celosti, navodeći da će sam finansirati radove u prvoj godini.
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je branio stav ministara iz redova G17 plus i Demokratske stranke da ne treba započeti radove na autoputu Horgoš-Požega jer bi to štetilo građanima Srbije:
"Ministarstvo finansija je analizom predloga, koji je uputilo Ministarstvo za infrastrukturu, došlo do zaključka da se građanima Srbije nameće veliki finansijski rizik i da, umesto da koncesionar plati tih 1.5 milijardi eura, obezbeđujući finansijsku konstrukciju da završi put, postoji velika opasnost da se 1.5 milijardi eura prevali na teret građana Srbije – da se napravi javni dug i da faktički ne dobijemo koncesiju nego tipično zaduživanje."

Takav stav je, međutim, naljutio ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, čije ministarstvo stoji iza projekta. On je pred novinarima izvređao Dinkića, što je izazvalo opštu pometnju i svađu među ministrima na konferenciji za štampu posle sednice Vlade:
"Ne bih želeo da u Vladi Srbije budu neki priučeni ministrići finansija, nego da to bude pravi ministar finansija koji kada nešto kaže to i bude tako. Teško narodu ako u Srbiji počne nešto da se radi, gasovod ili nešto drugo. Treba da pravimo samo skijališta, na primer u Jagodini jer tamo ima mnogo snega, a bilo bi dobro napraviti ga i u Zrenjaninu. Gospodine Dinkiću, vi ste nama ovde pričali kao da smo mi male Đokice, nama koji se ovim poslom bavimo veoma ozbiljno i koji smo imali privatne firme preko dvadeset godina."

Konferencija za novinare trajala je čitav sat, od čega je gotovo polovina vremena otpala na svađu ministara:
"Ko je mali, a ko veliki reći će građani Srbije, a ne Ilić."
Ministar trgovine Predrag Bubalo je istakao da je na delu ozbiljna investicija i da ne može da prihvati da se ona odlaže, jer su i ministri finansija Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade Božidar Đelić najpre pristali na početak radova, a onda odustali. Ministar za Nacionalni inevsticioni plan Dragan Đilas stao je u odbranu ministara Đelića i Cvetkovića, kolega iz DS-a:
Đilas: Tumačenje tog sastanka ministra Cvetkovića i potpredsednika Vlade gospodina Božidara Đelića, koji nisu prisutni, se razlikuje od tumačenja ministra Bubala.

Bubalo: Bio bih mnogo srećniji da ovde nemamo tumače onoga šta su mislili i rekli gospodin Đelić i Cvetković nego da su i oni došli. Sama činjenica da nisu ovde, tako mislim, govori sve. Tumača nam je dosta u ovoj državi.
Đilas: Ja ću, pošto se na ružan način govori o kolegama iz Vlade, napustiti konferenciju.
Bubalo: Ne, ne, ovo nije ružno. Voleo bih da su i oni ovde i da kažu šta su zaključili.
Đilas: Rekli ste da nećete koristiti govor za politikanstvo.
Bubalo: Ne, samo sam molio da i oni dođu.
Novinar: Izvinjavam se, da li možemo nastaviti sa pitanjima?!

"Najveći projekat u istoriji Srbije je stopiran zbog preglasavanja iz političkih razloga, samim tim neće doći do realizacije projekta",
rekao je ministar Ilić:
"Rok je do 31. marta, dakle, još nekoliko dana. Ukoliko se do tada ne razreši problem ugovor će automatski biti raskinut."

Prethodno je premijer Vojislav Koštunica saopštio je da je "prava destrukcija ekonomskog razvoja zemlje" glasanje da se zaustavi početak radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega. Reagovao je i predsednik Srbije Boris Tadić:
"Ne može se autoput graditi bez garancije jer onda, najverovatnije, autoputa neće ni biti. Nije ideja da neko dobije pravo da gradi autoput već je ideja da autoput bude sagrađen."

Ekonomista Milan Kovačević izjavio je da bi ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega trebalo raskinuti ukoliko koncesionar nije u mogućnosti da ga dosledno sprovede. Autoput je trebalo da bude dug 244 kilometra, a deo kroz Vojvodinu je najvećim delom izgrađen.
XS
SM
MD
LG