Dostupni linkovi

Tko je general povezan sa ubojstvima?


Ivan Korade, Photo: HRT
Ivan Korade, Photo: HRT

Nekoliko stotina policajaca traga po Hrvatskom zagorju za počiniteljima četverostrukog umorstva. Sa umorstvima je povezan umirovljeni general Hrvatske vojske Ivan Korade koji je u bijegu i za kojim je policija raspisala tjeralicu.

U noći od srijede na četvrtak desila se u Hrvatskom zagorju serija umorstava kakva se ne pamte u ovom kraju – u Velikoj Veterničkoj 62-godišnja žena i njezin 15-godišnji unuk ubijeni su u svojoj kući, nedaleko je pronađeno beživotno tijelo još jednog starijeg čovjeka sa nožem u grlu i metkom u glavi, a sve to stotinjak metara od kuće umirovljenog generala Ivana Koradea. Desetak kilometara dalje, u zagorskom selu Vetešinec pored Ivanca pronađen je ubijen Koradeov nekadašnji suborac i prijatelj Davor Petriš. Korade je od tada u bijegu, a policija je za njim raspisala tjeralicu, ne sumnjičeći ga za ova ubojstva, nego tvrde da ga traže jer o njima ima informacije.

Tko je Ivan Korade? U Hrvatskoj vojsci od 1991-ve, 1995-te je na čelu jedne od brigada koje ulaze u Knin u akciji «Oluja», 1997-me je umirovljen na funkciji zapovjednika Zbornog područja Bjelovar, a tada je i uhićen, jer je odbio smjenu. Sklon je nasilnom ponašanju: još 1994-te premlaćuje jednog pukovnika obavještajne službe, kasnije ga se spominje kao sudionika demoliranja sportske dvorane u Varaždinu i premlaćivanja vlasnika kafića. Nakon što je alkoholiziran skrivio prometnu nesreću pobjegao je, a na policiju je znao puštati pse. Ubijeni Petriš nedavno se vratio iz zatvora gdje je sjedio 6 godina zbog ubojstva dva hrvatska vojnika u noćnom klubu 1993, a u društvu je tada bio i Korade.

Novinar «Jutarnjeg lista» Dušan Miljuš pretpostavlja da je posrijedi nastavak nekog od sukoba u kojima je Korade bio već godinama, a svemu je – kaže on u izjavi za naš radio - kumovao niz faktora.

«Prvo, alkohol koji je bio stalni faktor njegovih sukoba i obračuna. Njegov ratni put i stanja kroz koja je prolazio su drugi rizični faktor i treće – da je vjerojatno ipak general Korade smatrao da je on ipak tu neki lokalni gazda, i da se njemu ljudi ne smiju ni suprotstaviti ni zamjeriti.»

Policija je uredovala, međutim svega je jednom policijska prijava rezultirala sudskom presudom, pa makar uvjetnom. Psiholog i saborski zastupnik Furio Radin kaže za naš radio kako se kod Koradea radi o osobi čijom biografijom dominira agresivno ponašanje:

«I zbog toga ja bih stavio na stranu i zanemario činjenicu njegovog čina u vojsci. Uopće nije bitno što je on general, nego je bitno da mu je – zbog njegovog položaja – to ponašanje od jednog trenutka nadalje tolerirano. To je jedina bitna činjenica. Sve drugo je još jako konfuzno.»

Korade na neki nači sada plaća svoj dojučerašnji status «nedodirljivog», kaže kolega Miljuš:

«S jedne strane koliko mu je pravosuđe pogodovalo na taj način, sada ispada da je Korade i žrtva toga. Jer, da je to bilo odrađeno po kriterijima koji vrijede za druge, onda se ovakva situacija na kraju ne bi ni dogodila.»

Iako ratni heroj, Korade je nakon što se 1997. godine odupro umirovljenju bio – de facto – isključen iz javnog života, što je opće prihvaćeno kao zaslužena kazna, kaže za naš radio ratni načelnik stožera Specijalne policije Željko Sačić. Korade je bio svjestan da ima psihičkih problema, ali mu nitko nije pomogao, kaže naš sugovornik:

«On je indirektno zvao u pomoć, ali država i nadležne zdravstvene institucije nisu se odazvale na taj vapaj, i on je očito sve dublje i dublje proživljavao frustrirajuće trenutke.»

Kako god bilo, starica, dječak i dva muškarca su ubijeni. Krivac, tko god on bio, treba biti kažnjen.
XS
SM
MD
LG