Dostupni linkovi

Ispaljivanje projektila kao upozorenje


Sjeverna Koreja testirala je raketni sustav, ispalivši nekoliko projektila kratkog dometa sa zapadne obale u smjeru Žutog mora. Analitičari taj potez ocjenjuju kao izraz ljutnje i nezadovoljstva zbog poltike Washingtona i nove konzervative vlade u Seulu.

Do testiranja projektila kratkog dometa došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja deportirala 11 južnokorejskih vladinih dužnosnika iz zajedničke industrijske zone sjeverno od 38.paralele. Seul je prethodno zatražio od susjeda da srede pitanja ljudskih prava i prekinu s vrludanjem oko nuklearnog razoružanja ukoliko žele i dalje dobivati ekonomsku pomoć.

Vijest o ispaljivanju projektila kratkog dometa potvrdio je i glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Lee Dong – kwan:

"Izgleda kao da se radi o uobičajenoj vojnoj vježbi, no mi vrlo pažljivo pratimo dalji razvoj situacije".

Lee je dodao kako ne vjeruje da Pojongjang želi pogoršanje odnosa izmedju sjevera i juga poluotoka.

Novi južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak izjavio je kako želi opozvati mnoge mjere, koje u financijskom pogledu iznose milijarde dolara, a koje je njegov prethodnik dao sjevernom susjedu samo kako bi osigurano stabilnost područja. Leeova vlada je istina izrazila spremnost da ozbiljno investira na sjeveru, ali i traži da Pyongyang ispunu dogovor o nuklearnom razoružanju ili vrati više od 1.000 otetih Južnokoreanaca nakon rata izmedju dvije zemlje.

Analitičari ističu da je ovim testiranjem Sjeverna Koreja uputila dvije poruke. Jednu Sjedinjenim Državama, koje zahtijevaju od komunističkog režima da napusti program obogaćivanja urana i prekine veze sa Sirijom. Drugi je upućeno Seulu - da niti ne pomišlja na ukidanje onoga što su dvije zemlje ranije dogovorile.

Sjeverna Koreja ima više od 1.000 projektila, najmanje 800 su balističke rakete koje mogu pogoditi bilo koji dio Južne Koreje i dijelove Japana. Testiranje raketa do sada se uvijek poklapalo sa razdobljima političkih tenzija između Pyongyanga, te Seula, Washingtona ili općenito Zapada.
XS
SM
MD
LG