Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šest hrvatskih sindikalnih središnjica zatražilo je utvrđivanje odgovornosti za gotovo dvije milijarde kuna koje je država već izgubila ili će ih vjerojatno skoro izgubiti u sporovima sa domaćim i stranim tvrtkama i bankama.

Radnici dobivaju otkaz za 15 minuta kašnjenja, a ovdje se opet neće naći krivac, boje se sindikati.

Za gotovo dvije milijarde kuna koje će otići u izgubljenim sudskim sporovima oko Slavonske banke, talijanskog «Astaldija» i opatijskih «Liburnija» hotela, moglo se izgraditi 45 kilometara auto-ceste ili most do Pelješca. Dvije milijarde kuna godišnji je trošak hrvatske kulture, od tog iznosa moglo se podvostručiti socijalnu pomoć za 170.000 korisnika ili godinu dana plaćati prehranu za četiri i po tisuće korisnika pučkih kuhinja, ili zaposliti 10.000 učitelja i učiteljica i plaćati ih punu godinu dana. Sindikati zbog toga traže raspravu na Gospodarsko-socijalnom vijeću i u Saboru, jer hrvatski građani, koji već nakon 1.600 kuna mjesečnih primanja moraju plaćati porez, moraju znati tko je za ove propuste odgovoran. Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Ana Knežević:
«U Hrvatskoj se dalje ne može tolerirati da se o svemu govori, ali da se ništa ne dešava. Radnici gube posao ako zakasne 15 minuta na posao, ako imaju manjak 100 ili 200 kuna, a mi se razbacujemo milijardama i nitko za to ne snosi odgovornost, bez obzira o kojoj se vladi radi.»
Hrvatska udruga sindikata još je pred desetak godina krenula sa zahtjevima da pljačka u pretvorbi ne pada u zastaru i da pravosuđe goni kriminal i korupciju, međutim – od toga ništa, kaže za naš radio predsjednik HUS-a Ozren Matijašević:
«Nažalost, hrvatska politička scena je ostajala gluha, bez obzira je li riječ o poziciji, opoziciji, bijelim ili crvenim dresovima. Tako da Hrvatska udruga sindikata apsolutno podupire zahtjev da se otvori takva jedna rasprava na sjednici gospodarsko-socijalnog vijeća. A konačni nam je cilj da se proglasi da nema zastare za zločine u pretvorbi i privatizaciji i da hrvatske institucije, kojima detekcija i sankcioniranje kriminala jeste zadaća, počnu raditi svoj posao.»
Reakcije sindikalaca na gotovo dvije milijarde kuna koje će otići u vjetar su različite. Koordinatorica sindikata zaposlenih u javnom sektoru u Nezavisnim hrvatskim sindikatima Ljubica Pilić još vjeruje u pravnu državu:
«Ako je riječ o lopovluku, mislimo da je situacija utoliko lakša, jer će se lopove uhvatiti i dakako sankcionirati. Ako je riječ o neznanju i nesposobnosti, onda se moramo jako zabrinuti, jer to nije lako rješavati. Ovo nisu jedini slučajevi, za očekivati je da će ih biti još. Svi građani ove države treba da postave pitanje političarima – kamo vode ovu zemlju.»
Predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala u Savezu samostalnih sindikata Ivan Tomac, umoran od bezuspješnog istjerivanja pravde, u izjavi za naš radio ne može ništa drugo nego biti ironičan:
«Vrlo jednostavna računica kaže da su svi radnici u Hrvatskoj (njih 1.416.000) mogli tri godine dobivati uskrsnicu 400 kuna. Što mislite kakav je to poticaj za svinjogojstvo, koji poticaj za trgovinu i koji je to moralni poticaj za radnike za najveći kršćanski blagdan kad od svojih poslodavaca ili od svoje voljene države dobiju takav poklon?»
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG