Dostupni linkovi

Bush glavna tema u Zagrebu


Zagreb, Trg bana Jelačića
Zagreb, Trg bana Jelačića

Posjet američkog predsjednika Georga Busha Hrvatskoj 4.i 5. travnja, koji službena hrvatska politika smatra velikim priznanjem Hrvatskoj na njezinim euroatlanskim integracijama, podijelio je hrvatsku javnost.

Dok jedni dolazak američkog predsjendika smatraju čašću drugi ga, u ovom trenutku, smatraju nepotrebnim, uz pretjerane mjere sigurnosti, a više nevladinih organizacija priprema i prosvjedne manifestacije protiv američke vanjske politike i nepoštivanja ljudskih prava.

Osam dana uoči dolaska američkog predsjednika Georaga Busha u Zagreb, tajni agenti provjeravaju stanare najužeg središta grada, uklanjaju se građevinske skele na Gornjem gradu, zavaruju šahtovi i sve što već ide uz mjere sigurnosti najvišeg stupnja kakve prate američkog predsjednika, pa je Bushov dolazak postao i glavna tema među stanovnicima glavnog grada Hrvatske.

"Mislim da je to previše prenapuhano i da se pridaje prevelika pažnja tome."
"K'o da božanstvo dolazi, k'o da faraon dolazi...takve mjere sigurnosti su mu priredili, i naši i njegovi.
"Moram slijedećeg tjedna ići u bolnicu i može mi se dogoditi da će odbit primat pacijente jer će cijelo jedno krilo Kliničkog bolničkog centra Rebro biti ispražnjeno radi njega."
"Pošto sam mu ja u susjedstvu, stanujem kraj hotela Westin, ne mogu više izvest ni svog psa van bez osobne karte."
"Onoga koga se moli – treba ga pošteno dočekat."
"Ako će to bit' za dobrobit Hrvatske, onda mi je drago da dolazi."
"On je prevelik da dolazi zbog tuđih interesa."
"Treba demonstrirat, naravno, protiv njegove politike, odnosno općenito američke politike prema malim i slabijim zemljama."
"Zašto bi trebalo prosvjedovat?Ja mislim da ne bi."
"Da,da nema njega i njegove politike, kaj bi svega bilo, bar se ovak' nekoga boje."
"Dal' ga uopće treba dočekat il' ne dočekat,ne znamn i ne zanima me, apolitičan sam totalno."
"Pa,može to i bez prosvjeda, jer svaki prosvjed izaziva kontra efekt."
"Ma,imamo mi tu svojih problema,a ne prosvjedovat sad protiv Busha."
"Treba prosvjedovat jer on je, zapravo, najveći terorist na svijetu, on maltretira cijeli svijet sa svojom politikom."
"Ma, treba poruku poslat, al' neće to na njega ništa djelovati, ne djeluje ni na Sanadera ni Mesića. Prosvjeduju i u Americi, pa ništa."
"U svakom slučaju prosvjed ne vrijedi ništa, ali se može galamit, neka zna da i mi mislimo svojom glavom."


Zasad se zna da će biti organizirano više razlicitih prosvjednih manifestacija nevladinih udruga, jednu od masovnijih najavljuju Zeleni Dalmacije s potpisivanjem peticije za referendum o ulasku u NATO. Lovro Rumora:

«Pedeset udruga i 10 političkih stranaka u 60 gradova u Republici Hrvatskoj počet će od 29.03 prikupljati potpise za raspisivanje referenduma za pristupanje u NATO.»

Sam dolazak i boravak američkog predsjednika u Zagrebu bit će također popraćen različitim manifestacijama, a jednu od njih zajednički pripremaju Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta, Centar za razvoj demokracije i Zelena akcija. Voditeljica Dokumente Vesna Teršelić pojašnjava da će oba dana na zagrebačkom Cvjetnom trgu podsjećati građane na brojne žrtve Bushove politike u Iraku, Afganistanu pa i samoj Americi:

«Jer, ono što je sporno u politici Georga Busha i politici američke Vlade jest kršenje ljudskih prava. I prvog dana njegova posjeta, u petak, organizirat ćemo paljenje svijeća za sve žrtve, a u subotu će svi građani koji žele nešto poručiti Georgu Bushu imati priliku napisati svoju poruku na jedan veliki transparent i mi ćemo to onda nastojati uručiti predsjedniku Bushu.»

Predsjednik Udruge mladih antifašista Zagreba Mario Šimunković vjeruje da će se njihovom prosvjedu 4.travnja na trgu Francuske Republike također pridružiti dio Zagrepčana:

«Deset milijuna kuna je potrošeno za taj posjet! Sve je to pretjerivanje od same blokade grada pa na dalje i mislim da nema dobre stvari koju Bushov posjet Hrvatskoj donosi.»
XS
SM
MD
LG