Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šešelj nosilac izborne liste


Vojislav Šešelj, fotografija iz 2002. godine

Srpska radikalna stranka i na majske parlamentarne izbore ide sa Vojislavom Šešeljom, svojim liderom, kome se pred Haškim tribunalom sudi za zločine, kao nosiocem liste za srpski Parlament.

Kako zakonskih prepreka za ovakvu odluku radikala nema, posmatrači ocenjuju da tako nešto nije ni neobično u zemlji, u kojoj je sve što nije očekivano i normalno, zapravo sveprisutno.
Za razliku od nedavnih predsedničkih izbora, kada se zamenik šefa srpskih radikala Tomislav Nikolić odrekao bedža sa likom haškog zatvorenika Vojislava Šešelja, uz objašnjenje da ne bi time da iritira birače koji nisu članovi Srpske radikalne stranke, jer su mu za pobedu potrebni i njihovi glasovi, ovoga puta se Šešelj vraća na velika vrata. Kao nosilac i prvi na listi kandidata za poslanike srpskog parlamenta, koja će se zvati "Srpska radikalna stranka - Vojislav Šešelj". I tu nije bilo dileme, kaže nam funkcioner Radikala Dragan Todorović:
"Da mu na ovakav način odamo priznanje i da pokažemo svima onima koji su mislili da će odvođenjem Vojislava Šešelja u Haški tribunal postići isto ono što su postigli sa Socijalističkom partijom Srbije. Mi sa ponosom ističemo da nam je Vojislav Šešelj predsednik i da je kandidat i na ovim izborima."
Šešelj je super ego Srpske radikalne stranke i zato Radikali imaju razloga da ga ne iznevere, objašnjava sociolog kulture Ratko Božović, ali i čitavu stvar stavlja pod lupu male ironijske igre:
"Zato što je njegov koncept, pa i ono što on govori i misli, zapravo program te iste stranke. Da se malo našalimo, preko Šešelja bismo mogli da pokažemo da su oni iz SRS-a za Evropu, jer je Šešelj u Hagu koji je u Evropi - mislim da je to njihova najčvršća veza sa Evropom."
Jedini način kojim Šešelj može da se obraća biračkom telu svoje stranke su svakodnevna suđenja pred Haškim tribunalom, koja odloženo prenosi državna televizija. Zakonske prepreke da se neko kome se sudi pred Haškim tribunalom nađe na listama za parlamentarne izbore u Srbiji ne postoje, i to se već dešavalo i na ranijim izborima kako sa Šešeljem, tako i sa sada pokojnim Slobodanom Miloševićem. Ali zato postoji jedan drugi aspekat, kaže izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević:
"Naravno da postoji jedna moralna obaveza i političkih partija da vode računa o tome, što oni očigledno ne rade - to je nešto o čemu se mora voditi računa. Na žalost, zakoni nisu promenjeni u proteklom periodu iako je to trebalo uraditi, ali je očigledno da nije bilo političke volje da se ovakve stvari spreče."
Srpska radikalna stranka je u prethodna dva saziva republičkog parlamenta bila pojedinačno najjača stranka, a samo zamenik šefa radikala Tomislav Nikolić je na nedavnim predsedničkim izborima osvojio preko 2 miliona glasova. Iako se Šešelj vezuje za radikalizaciju srpske političke scene još od početka 90-ih, kada je izbio rat u Hrvatskoj, na pitanje da li Šešelj može više da pomogne ili odmogne radikalima, koji poslednjih godina pokušavaju da promene svoj imidž, Dragan Bujošević, novinar NIN-a, kaže da ljudima koji glasaju za Radikale više nije bitno da li je Šešelj tu ili nije:
"Imate ga kao nosioca liste, ali ga nemate u predizbornoj kampanji, nemate ga u aktivnostima, nigde se ne vidi. S druge strane, ovog puta Šešelj može čak da im pomogne, s obzirom da deluje superiornije od većeg broja svedoka u Haškom tribunalu, na kojem je da dokaže njegovu krivicu. Ne mislim da će Radikali u svojoj kampanji mnogo pominjati Šešelja, neće morati da insistiraju na tome, radiće kampanju koja će biti potpuno drugačije vrste – mi smo ti koji možemo da vam damo više, da živite bolje i zdravije i da zaposlimo vašu decu."
Na primedbu da je stranka za nosioca liste postavila čoveka kome se sudi za ratne zločine Dragan Todorović, pored već uobičajene argumentacije da je Šešelj pokazao da je Haški tribunal politička tvorevina, još kaže:
"Siguran sam da će mnogi koji ranije nisu glasali za SRS prateći suđenje Vojislavu Šešelju, zbog njegovog držanja i načina na koji se brani, odnosno kako napada i rastura Haški tribunal, promeniti mišljenje i glasati za SRS."
Socilog kulture Ratko Božović ipak, zaključuje:
"To nije ništa neobično kao što nije neobično ni da je sve što nije normalno i očekivano, ovde sveprisutno."
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG