Dostupni linkovi

Novi pretres imovine Karadžićevih


Prethodni pretres na Palama Eufor je na Palama proveo u novembru 2007.
Prethodni pretres na Palama Eufor je na Palama proveo u novembru 2007.

Pripadnici EUFOR-a su u četvrtak rano ujutro počeli pretres tri objekta na Palama po nalogu Međunarodnog kaznenog suda u Hagu. Pretres je izvršen u stambenim objektima gdje sa porodicama žive supruga Radovana Karadžića, Ljiljana Zelen - Karadžić, njegova kćerka Sonja Karadžić -Jovičević i komšinica Smiljka Popov.

Portparol Glavne komande EUFOR-a Filip Treloar objašnjava šta su ciljevi pretresa:
„Ovi pretresi se vrše da bi se došlo do informacije i materijala koji će pomoći Međunrodnom kaznenom sudu u Hagu u njihovim kontinuiranim naporima da se pronađu i uhapse osobe optužene za ratne zločine. Također, dodatni cilj je da se izvrši na mrežu za koju vjerujemo da pruža podršku osobama optuženim za ratne zločine.“
A neki srbijanski mediji prenijeli su da su policijske snage u srijedu u Nišu tragale za haškim optuženikom Stojanom Župljaninom. Niška TV 5 objavila je da je u srijedu oko 2 popodne policija opkolila i pretresla kuću u niškom naselju Durlan, ali niko nije uhapšen.
Regionalna saradnja s institucijama iz okruženja koje se bave problematikom haških optuženika jedan je od prioriteta Vlade RS-a na kojem će se i dalje intenzivno raditi, naglasio je šef Sekretarijata Vlade RS-a za odnose sa Haškim tribunalom Jovan Spaić. Govoreći pred poslanicima Narodne skupštine RS-a, koji su u četvrtak usvojili izvještaj o saradnji sa Tribunalom za posljednje tromjesečje 2007. godine, Spaić je rekao:
„Zaključno se može reći da su aktivnosti institucija vlasti RS-a iz posljednjeg tromjesečja 2007. godine ukazale da je i u ovom periodu ostvarena dobra saradnja RS-a, odnosno njenih institucija sa Sudom u Hagu.“
U izvještaju je još navedeno da nema nikakvih saznanja da se neki od preostalih haških optuženika nalazi u RS-u, i pored 20 pregledanih i pretresenih lokacija i objekata na području Banje Luke, Kotor Varoši, Laktaša i Pala, te saslušanja 17 lica.
Jovan Spaić kaže da novi akcioni plan Vlade RS-a o saradnji sa Haškim tribunalom ne donosi osobite novine u pristupu toj problematici, ali pojašnjava na koje segmente djelovanja nadležnih institucija je stavljen akcent:
„Veći naglasak je možda sada na obavezama u pogledu zamrzavanja imovine lica koja su optužena pred Haškim tribunalom, jer je procjena da bi tu moglo biti nekih mogućnosti da nešto nije urađeno do kraja zbog toga što imovina može biti eventualno na drugim licima, pa da tu curi. I ovaj dio oko mreže podrške - da se taj broj lica koji spada u tzv. mrežu podrške identifikuje u maksimalno mogućem broju kako bi se ta mreža presjekla.“
U Sekretarijatu Vlade RS-a za odnose sa Tribunalom još kažu da je budžet za novi akcioni plan duplo veći od prethodnog i da iznosi milion konvertibilnih maraka.
XS
SM
MD
LG