Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izmišljeni snajperi, stvarni izazovi


Pod naslovom "Izmišljeni snajperi, stvarni izazovi" ugledni kolumnist New York Timesa Roger Cohen podsjeća pretendentkinju za šeficu Bijele kuće Hillary Clinton na neke činjenice vezane uz rat u Bosni i Hercegovini.

Cohen sarkastično primjećuje da je rat već bio završen u vrijeme njenog posjeta dobro čuvanoj zračnoj bazi američke vojske u Tuzli. Hillary je nedavno u žaru svoje kampanje za dobijane demokratske predsjedničke nominacije kazala kako je pod kišom metaka posjetila i jedno balkansko ratno područje, no pobrkala je da je 1996. rat bio završen.

Tekst priredila Mirjana Rakela

Neki poput mene koji su prvi put u Bosnu otišli na početku rata 1992., pa onda i 1994. i 1995. se sjećaju okolišanja predsjednika Clintona dok smo boravili u opsjednutom Sarajevu. Svjedočili smo brojnim granata koje su "isporučivane" sa srpskih položaja na grad. Pred očima mi je i danas, piše Cohen, trudna žena koja je ubijena jednom takvom granatom. Dok je Bosna gorjela predsjednik Clinton je govorio o "neprijateljstvima koja datiraju 500 ili gotovo tisuću godina unatrag". Jasno nam je bilo što je u pozadini cijele priče, ističe novinar New York Timesa. Zapad je smatrao da se intervencijom ništa ne može postići u Balkanskom loncu.

Tek nakon masovnih ubojstava Bošnjaka u Srebrenici, tri godine nakon početka genocida koji su inicirali Srbi (a samo godinu nakon što je genocid počinjen u Rwandi), meki Clinton odlučio je postati čvršći. NATO je bombardirao, a Richard Holbrooke je briljantno u studenom 1995. dovršio Dayton koji je utihnuo oružje u Bosni.

Dakle, gospođo Clinton, rat je je bio završen kada ste 25. marta 1996. stigli u Tuzlu, gradić na sjeveroistoku Bosne, poručuje senatorici Roger Cohen. Radeći na svojoj knjizi i ja sam posjetio tu bazu 1996. i razgovorao sa generalom Williamom Neshom, tada zapovjednikom američkih snaga u toj zemlji i da ste bili tijekom rata u Bosni vidjeli biste da je ta baza bila gotovo pravo malo čudo američkog reda i sigurnosti, poručuju Cohen kandidatkinji Demokrata za predsjedničku nominaciju.

Očito je Hillary pobrkala stvari, patnju Sarajlija pod snajperskim mecima koje je njen suprug ostavljao u nemilosti, izmislila je opasnost, valjda da pokaže koliko je bila hrabra, a upravo to svjedoči o njihovoj odgovornosti i izdaji.

Ne želim psihonalizirati Clintonove, piše Cohen, naglašavajući kako nema takvu ambiciju koja nekima nije strana. U svakom slučaju i sama je priznala da je pobrkala stvari oko Tuzle. To je kraj, mogli biste reći, no za mene je to početak jedne druge, daleko važnije priče, ističe kolumnist New York Timesa. Cohen smatra da Sjedinjene Američke Države moraju imati jasniju vanjsku politku. Ono što je sada potrebno je daleko kreativniji stav o svijetu kojeg treba mijenjati, a u kojem autoritarizam doživljava renesansu i u kojem bi Amerika sa svojim saveznicima trebala širiti mir, slobodu, jednakosti, i svakako demokraciju. Američka moć više nije funkcionalna. Iračka invazija je bila katastrofa, a snaga Evrope je nedovoljna, upozorava Roger Cohen, citirajući nedavni esej Constanze Stelzenmuuler iz Marshallove fondacije u Njemačkoj koja je napisala kako EU sa svojih 27 članica i 1,8 milijuna ljudi pod oružjem nije u stanju pacificirati malo Kosovo, veličine četvrtine jedne Švicarske.

Cohen smtara da je rasprava o vanjskoj politici Amerike u dosadašnjem dijelu izborne kampanje bila površna, te da se nije moglo saznati mnogo detalja o globalnom ratu protiv terorizma koji po njegovom mišljenju treba biti napušten jer se Al Qaida može pobijediti i bez toga. Ugledni novinar želi znati što NATO može učiniti u Iraku i na koji način će olašati odlazak američkih snaga iz te zemlje.

Za pitanja poput terorizma, globalnog zagrijavanja, stanja na financijskom tržištu, rana, izraelsko palestinskih odnosa, Afganistana, Pakistana, Iraka - bitne su tri stvari smatra Cohen: novi moralni autoritet u Bijeloj kući, nova originalna strategija i shvaćanje da su u 21 stoljeću uspostavljeni novi odnosi među ljudima. Obama je, smatra Cohem, u svojim govorima u utrci za nominaciju napravio neke pomake. Suprostavio se sadašnjosti i tražio promjene. Kako bi bilo zamisliti takvog čovjeka u Bijeloj kući, pita se ugledni novinar. No ako to ne želite, ostaju vam oni sezonski hvalisavci koji bježe pred izmišljenim snajperskim mecima, zaključuje Roger Cohen u tekstu objavljenom u New Yotk Timesu.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG