Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stala kupoprodaja nekretnina


Budva

Nakon tržišnog buma, kupoprodaja nekretnina na crnogorskom jugu stagnira zbog prezasićenosti izgradnjom, ali i regionalnih političkih prilika. Rusi, najčešći kupci crnogorske zemlje, sada su agenti za prodaju.

Nakon enormnog rasta cijena nekretnina koje su se u Budvi u prethodne dvije godine povećale i do 300%, tržište nekretnina stagnira, potvrđuje nam direktor jedne od agencija za prodaju nekretnina Dragan Nikolić:
"Teško je predviđeti budući razvoj političkog dešavanja u regionu, a može da bude odlučujući kada su u pitanju nekretnine u regionu. Kod nas je sad došlo do stagnacije kupoprodaje, jer su na nekim lokacijama pale cijene ".
Osim što su Rusi i dalje najbrojniji kupci nekretnina u Crnoj Gori, sve više postaju konkurencija domaćim firmama jer kupuju zemlju i stanove koje potom prodaju u Rusiji:
"Sa nama čak neće ni da uspostave bilo kakvu poslovno-tehničku saradnju. Iz dana u dan mi ćemo doći u situaciju da nećemo moći da prodajemo čak ni ono što je naše, nego ćemo morati ići preko strane agencije".
Kada je riječ o Srbiji, nema mnogo interesovanja za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori, a često se tamošnji vlasnici vikend stanova na Crnogorskom primorju odlučuju na prodaju. Prema riječima Nikolića, novac koji se obrće na crnogorskom tržištu nekretnina pokrenuo je i ono u Beogradu:
"Kupaca iz Srbije za Crnu Goru je malo, više je onih koji prodaju, i njihove cijene su mnogo veće nego cijene koje daju mještani. Oni misle da za jedan stan u Budvi mogu da kupe tri u Beogradu; mada se i Beograd probudio, najvjerovatnije je kapital koji je ušao na crnogorskog tržište preseljen u Podgoricu i u Beograd, tako da sada u ovom momentu po procjeni kolega, fali oko tri hiljade stanova u Beogradu. Mislim da je Srbiju zaobilazio kapital od nekretnina, ali je cijene u Beogradu podigao kapitala iz Crne Gore koji je ušao kupoprodajom nekretnina naših ljudi".
RSE: Hiperprodukcija je i agencija za prodaju nekretnina, ali i izgradnje stanova za tržište. Nesmanjenom žestinom se gradi. Očekujete li da će pasti cijene nekretnina?
Nikolić: Ja ne očekujem preveliki rast, ali sigurno se očekuje povećanje cijena. Rusko tržište je veoma veliko, svi oni žele da imaju svoj kutak ovdje. Ne treba zaboraviti da će Budva dobiti "Šeraton", da će Tivat imati jednu od najljepših marina na Mediteranu, možda i u Evropi, a da se u Ulcinju predviđa izgradnja hotela visoke klase, tako da cijene možda neće rasti onim tempom kojim su rasle do sada , ali sigurno će dostići veći nivo.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG