Dostupni linkovi

Novi Nimicov predlog


U Makedoniji za sada nema zvaničnih informacija o tome koji je predlog ponudio medijator Metju Nimic za rešenje makedonsko-grčkog spora o imenu. Čeka se povratak pregovarača Nikole Dimitrova iz Njujorka.

Posle susreta sa Dimitrovim u utorak uveče u Njujorku, Metju Nimic je izjavio da je ponudio fer i pošteno rešenje koje uvažava geografsku dimenziju.
“Nadam se da će obe vlade razgledati predlog veoma ozbiljno i na pozitivan način. Nadam se da ovo može biti osnova za rešenje dugogodišnje debate. Sada je na njima da odluče, to više ne zavisi od mene”, rekao je Nimic, dodajući da u ovom procesu nema vremenskog ograničenja. Iako, kako je rekao, postoji veliki pritisak međunarodne zajednice za rešavanje spora do samita NATO-a naredne nedelje u Bukureštu, kao uslov za prijem Makedonije u Alijansi.
Diplomatski izvori u Skoplju nezvanično kažu da se u Nimicovom predlogu najverovatnije radi o nazivu “Republika Makedonija (Skoplje)”, a isto pretpostavljaju i grčki mediji. Još se ne zna da li bi predlog bio u upotrebi u svim međunarodnim organizacijama i u bilateralnoj komunikaciji, ili će biti više različitih modaliteta o načinu upotrebe.
Diplomatski izvori dodaju da sada sledi period intenzivnih konsultacija makedonskog državnog vrha, s obzirom na neusaglašenost stavova predsednika i premijera. I dok šef države Branko Crvenkovski ističe da bi za Makedoniju bilo prihvatljivo i ime sa nekim pridevom, koji ne zadire u nacionalni identitet, predsednik Vlade Nikola Grujevski insistira na takozvanoj dvojnoj formuli, odnosno ustavno ime za celu međunarodnu zajednicu, a u bilateralnoj komunikaciji sa Grčkom ime koje bi bilo dogovoreno u pregovorima. Juče je premijer izjavio da nije preveliki optimist u vezi rešenja ovog problema:
“Sasvim je verovatno da, ukoliko se desi veto za naš prijem u NATO, dalji razgovori sa Grčkom o prevazilaženju pitanja u vezi imena će zapasti u duboku krizu i najverovatnije će biti prekinuti.”
Diplomatski izvori u Skoplju kažu da ova izjava Grujevskog može negativno uticati na pregovore, a i grčka ministarka vanjskih poslova Dora Bakojani ističe da takve izjave pre vremena osuđuju na neuspeh zalaganja za nalaženje rešenja. Inače, novi razgovori o ovom pitanju očekuju se i na sastanku šefova diplomatija Evropske unije sa njihovim kolegama iz Zapadnog Balkana, koji se održava u petak u Sloveniji.
XS
SM
MD
LG