Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavljaju se sukobi u Basri


Basra, Mahdi milicija lojalna Mogtadu al Sadru

Najmanje 40 poginulih i 200 ranjenih bilans je sukoba iračkih snaga sigurnosti i pripadnika shiitske milicije lojalne raikalnom kleriku Mugtada al Sadru. No, i u Bagdadu ima sukoba Sadrovih pristaša i američkih snaga.

Irački premijer Nuri al Maliqi dao je trodnevni ultimatum militantima da predaju oružje i prekinu s nasiljem koji već drugi dan traje na jugu zemlje u Basri. Ta naftna luka u blizini s iranskom granicom uporište je paramilitarne Mahdi milicije lojalne radikalnom vjerskom lideru Mogtadu al Sadru. Gradom Basra koji su kontrolirali Britanci sve do decembra prošle godine, sada upravljaju Iračani, no britanske snage su obećale da će im u slučaju potrebe pružati punu pomoć. Za sada su Britanci u svojoj bazi na aerodromu, ali njihovi avioni nadgledaju zračni prostor.

Istodobno, kao reakcije na sukobe u Basri, pojačani su napadi i u Bagdadu i drugim gradovima. Klekiralne shittske vođe pozivaju na gradjansku neposlušnost ukoliko se nastave napadi na shitsku miliciju. Jedan gradjanin Bagdada o gradjanskom neposluhu za naš radio kaže kako je to ustavni i demokratski korak. "Riječ je o nečemu što je dobrovoljno. Bolje i građanski neposluh nego oružani ustanak" kaže ovaj Iračanin.

Stotine prosvjednika na ulicima Sadr Citya i danas je tražilo je od Maliqijeve vlade da prekine sa vojnom operacijom u Basri. Organizator demonstracije Šeik Saleh al Erabi je istaknuo kako napade predvode okupacijske snage u suradnji s iračkim snagama sigurnosti koji su se prodali okupatorima. No, operacije u Basri vode sami Iračani. I glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je to potvrdila na redovitom briefingu za novinare. "Ovo je operacija koju su osmislili i koju vode iračke snage. To je upravo ono što želimo vidjeti u Iraku, da Iračani sami preuzmu više odgovornosti", rekla je Perino.
Analitičari se pitaju zašto je Bagdad upravo u ovom trenutku odlučio pokrenuti ofenzivu u Basri. Odgovor je poprilično jednostavan. Basra je ključan za iračku ekonomiju. Preko te luke izvozi se gotovo 90 posto iračke nafte i Nuriju al Maliqiju je jasno da i zbog toga središnja vlast u Bagdadu mora ima punu kontrolom nad tom južnom iračkom lukom.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG