Dostupni linkovi

Nastavak kampanje "Kosovo je Srbija"


Plakat iz prvog dela kampanje "Kosovo je Srbija" iz 2007. godine
Plakat iz prvog dela kampanje "Kosovo je Srbija" iz 2007. godine

Ministarstvo Srbije za Kosovo i Metohiju pokrenulo je drugi deo kampanje pod nazivom 'Kosovo je Srbija'. Dok se deo javnosti pita koliko ovakve medijske akcije imaju smisla, organizatori poručuju da je važno podići svest o značaju pitanja Kosova. Ali, izgleda da u ovoj priči predstojeći izbori igraju glavnu ulogu.

Ministarstvo Srbije za Kosovo i Metohiju saopštilo je da se nastavak medijske akcije 'Kosovo je Srbija' zasniva na dve poruke. Prva, čiji slogan je 'Nismo sami', naglašava da stavove Srbije u borbi protiv nezavisnog Kosova podržava 160 zemalja, članica Ujedinjenih nacija koje nisu priznale njegovu nezavisnost. A druga, pod nazivom 'I Evropa zna', ističe da se i važne članice Evropske unije protive priznavanju nezavisnosti Kosova.
Sociolog Zagorka Golubović kaže za naš program da ova kampanja ne može dati bilo kakve pozitivne rezultate, iako njeni priređivači tvrde da je potpuno opravdana:
"Efekta može biti samo u smislu buđenja još većih emocija, nacionalnih, ili još bolje rečeno nacionalističkih, emocija u Srbiji. To uopšte nije usmereno ka međunarodnoj zajednici, ka Evropi, već je usmereno ka onom delu populacije za koju DSS misli da će biti njihovi novi glasači i da će time popraviti svoj rejting."
DSS-Demokratska stranka Srbije, na čijem čelu je premijer Vojislav Koštunica, vodi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Taj resor medijsku kampanju nazvanu 'Kosovo je Srbija' počeo je u decembru 2007. U tom podatku Aleksandar Popović, funkcioner DSS-a i ministar u vladi, vidi važan argument za svoju tvrdnju:
"To nije kampanja i nema nikakve veze sa izborima. Pošto i sami kažu da je ovo drugi deo kampanje, to onda znači da je prvi deo postojao mnogo pre nego što su raspisani izbori. Kampanje služe da se podigne svest i tome će svakako poslužiti i ova kampanja."
Prema zamisli organizatora, drugi deo kampanje 'Kosovo je Srbija' čini šest poruka koje naglašavaju, kako se navodi, široku podršku koju Srbija dobija u svojoj principijelnoj politici očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U tom kontekstu apostrofiraju se Rusija, Kina, Indija, Brazil, Argentina i Južnoafrička Republika, kao i članice Evropske unije Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka.
Pitanje Kosova predstavljaće tematsku okosnicu predizborne kampanje Demokratske stranke Srbije i zato, smatra Slaviša Orlović, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, nova medijska akcija dela vlasti usmerena je pre svega za unutrašnju upotrebu:
"Jedna dimenzija je koliko će to uticati na biračko telo, da li je to izborna kampanja. Po prirodi stvari Vlada ne bi trebala da vodi kampanje, ali je to pitanje zakona – svako koristi svoje pozicije na granici zakona za svoju marketinšku kampanju. Kada je reč o pravim efektima, s obzirom da se ključne odluke o Kosovu ne donose u Beogradu, mislim da to u međunarodnim okvirima neće imati neki veliki značaj, osim što ima za cilj da deluje na birače."

Beograd, bilbord iz prvog dela kampanje "Kosovo je Srbija"
Prvi deo kampanje sastojao se od poruka na bilbordima, na kojima su citirane izjave velikih svetskih državnika. Tako su se na ulicama gradova Srbije našle misli Abrahama Linkolna, koji poručuje da u najvažnijim stvarima ne možemo i ne smemo biti popustljivi, Čerčila sa tvrdnjom 'Branićemo ono što je naše. Nikada se nećemo predati', do De Gola sa rečenicom 'Jednog će dana suze presušiti, mržnja će utihnuti, poprišta bitaka biće zaravnjena, ali će ostati naša otadžbina.'
Podsećajući na skorašnji slučaj diskvalifikacije plivača Srbije Milorada Čavića sa Evropskog prvenstva, muzičar Bora Đorđević, lider grupe Riblja Čorba i bivši savetnik premijera Koštunice, kaže za naš program da smatra je da nova medijska akcija veoma korisna:
"Naravno da smatram, isto tako, i da je Kosovo deo Srbije. Zapadnu Saharu je priznalo oko 70 država bez ikakvih pritisaka, a Kosovo kao državu, pored svih mogućih pritisaka, je priznalo tridesetak država. Mislim da malog Čavića niko nije terao da obuče majicu 'Kosovo je Srbija', da niko nije vršio pritisak na njega, već da je dečko to uradio spontano. To je najbolji pokazatelj koliko je kampanja efikasna."
Organizatori su najavili da će poruke sa sloganima 'I Evropa zna' i 'Nismo sami' biti objavljene na bilbordima u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Sociolog Zagorka Golubović zaključuje da se ipak radi o političkoj promociji manjeg dela sadašnje vlasti i upozorava:
"Pošto je situacija inače zapaljiva oni hoće da je učine još zapaljivijom. Drugim rečima, hoće da ovu konfuziju koja postoji među građanima učine još konfuznijom - da u toj meri zbune građane da oni ili apstiniraju ili glasaju za njih misleći da glasaju za interese Srbije."
XS
SM
MD
LG