Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministarstvo za ekonomski razvoj se proglasilo nenadležnim za slučaj divlje gradnje na poluostrvu Zavala u Budvi, u koju je umiješan i Svetozar Marović. To je izazvalo ocjene da su partijski lideri iznad zakona.

Ministarstvo za ekonomski razvoj proglasilo se nenadležnim za slučaj divlje gradnje na poluostrvu Zavala u Budvi gdje su ruska Mirax grupa milijardera Sergeja Polonskog i partnerska firma Moninvest potpredsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića otpočele izgradnju turističkog kompleksa bez građevinske dozvole. Portparol Ministarstva Zoja Spahić Kustudić to ovako objašnjava:
"Prema Zakonu o izgradnji objekata objekti koji su ispod 1000 kvadrata ili četiri etaže spratnosti u isključivoj su nadležnosti opštinskih inspekcijskih organa. Samim tim objekti na Zavali su u nadležnosti opštine Budva".
Na Zavali je uveliko počela izgradnja 40-ak vila apartmantskog tipa površine oko 90 metara kvadratnih koje će imati od dva do tri sprata. U okviru istog turističkog kompleksa uskoro treba da počne i gradnja hotela koji će prema najavama premašiti 20 spratova. Radovi se odvijaju bez građevinske dozvole, a pripreme su počele i na 25 hektara zemlje na kojoj je zabilježen spor jer bratstvo Rafailovića tvrdi da mu je opština bespravno oduzela taj posjed. Komentarišući stav Ministarstva za ekonismki razvoj koje tvrdi da ovaj projekat nije u njegovoj nadležnosti Dejan Milovac, jedan od koordinatora MANS-a kaže da se radi o "vrućem krompiru":
"Tako da u narednom periodu možemo očekivati takozvano prebacivanje nadležnosti između lokalnih inspekcija i državnih inspekcija što se svakako ne dešava prvi put, ali ono što je zanimljivo jeste da je ovaj slučaj Zavala podigao jako puno prašine obzirom da se radi o jednom od viskoh funkcionera DPS-a. Samo obrazloženje Ministarstva za ekonomski razvoj da nijesu nadležni za slučaj Zavala govori o tome da oni jednostavno žele da se distanciraju od kompletnog slučaja, a sam slučaj Zavala će svakako donijeti mnoge glavobolje samoj opštini Budva".
Milovac napominje da izgradnja na neboderu koji je planiran u okviru ovog kompleksa još nije počela i da će Mirax grupa dozvolu za izgradnju tog objekta morati da traži od republičkog ministarstva:
"Ono što sada imamo na terenu jeste neka izgradnja. Opštinska građevinska inspekcija ništa ne radi po tome da tu gradnju spriječi, Republička inspekcija ništa ne radi po pitanju da iskontroliše Opštinsku inspekciju zašto ona ništa ne radi, lokalna uprava Budve usvaja plan gdje se planira za Zavalu da bude turistički kompleks što znači da će biti u nadležnosti Ministarstva za ekonomski razvoj, imamo situaciju gdje nijedana od ovih pomenutih instuticija apsolutno ništa ne radi da se spriječi prvo nelegalna izgradnja, drugo, apsolutnu devastaciju i šumskog fonda i lokaliteta Zavale, dok Mirax grupa očito neometana, da li zbog nesposobnosti institucija ili zbog očigledno jako dobrih veza sa visokim funkcionerima i na državnom i na lokalnom nivou nesmatano gradi projekat Zavala".
U Socijalističkoj narodnoj partiji kažu da je anarhija dostigla vrhunac i da se pojedinci iz vladajuće partije više i ne libe da javno izvode poslove na štetu države i građana. Visoki funkcioner SNP-a Vasilije Lalošević:
"Prije svega, treba vratiti zemlju pravim vlasnicima bratstvu i porodici Rafeilović iz Budve. Ako im je već načinjena nepravda i oteta đedovina onda ne treba praviti još jednu nepravdu ovog puta prema državi, raditi nešto što je nezakonito. Da li je iza toga paravan zato što ste visoki funkcioner vladajuće partije u ovom trenutku apsolutno je svima jasno, ali još jednom glavna i osnovna poruka je vratiti zemlju pravim vlasnicima".
I Goran Batrićević iz Pokreta za promjene tvrdi da je slučaj Zavala ilustrativan primjer kako se od Crne Gore pravi privatna država:
"Ovo samo pokazuje u kakvom odsustvu vladavine prava živimo kada nam se dešava da Sergej Polonski i Svetozar Marović raskopavaju đedovinu drevnog bratstva Rafailovića i planiraju da podignu zgrade za Ruse i prijatelje bez ikakvog pravnog osnova i bez građevinske dozvole. Mislim da je to jedan od najilustrativnijih primjera u kojoj se mjeri danas u Crnoj Gori izgubila razlika između privatne države i pravne države".
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG