Dostupni linkovi

Mehmed-pašin most na Listi svjetske baštine


Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

Generalni sekretar UNESCO-a Koićiro Macura u utorak je, umjesto vlastima u Višegradu, uručio Predsjedništvu BiH certifikat o upisu Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Na ovaj način se odstupilo od ustaljenog običaja da se potvrda predaje lokalnim organima vlasti, jer su se na “Ćupriji na Drini” u isto vrijeme okupile članice udruženja “Žene žrtve rata” i postavile spomen ploču ubijenim Bošnjacima u tom gradu.

Generalni direktor UNESCO-a Koićiro Macura uručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću certifikat o upisu Mosta Mehmed-paše Sokolovića na Listu svjetske baštine. Tako je ovaj most, poznatiji kao na Drini ćuprija, po Andrićevom djelu, drugi u BiH koji je postao dijelom svjetske baštine zbog svojih univerzalnih vrijednosti koje se moraju po svaku cijenu sačuvati, istakao je Macura:
„Ovdje slavimo upisivanje Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine - i to je drugi lokalitet u BiH koji je zaslužio to priznanje. I zato smatram privilegijom što mogu da učestvujem u momentu kada taj most dobija svoje zasluženo mjesto u zajedničkom naslijeđu ovoga svijeta. Priznavanje zajedničke kulturne baštine je korak naprijed u razumijevanju među narodima jugoistočne Evrope i korak naprijed u održivom socio-ekonomskom razvoju zajednica i zemalja ovog regiona. Želim ponoviti da je UNESCO predan tim nastojanjima.“
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić istakao je kako BiH i dalje od UNESCO-a očekuje višestruku podršku i pomoć kako bi sačuvala svoju baštinu, nauku i umjetnost:
„Čuvanjem ovakvih vrijednosti prošlosti odajemo poštovanje našoj sadašnjosti i gradimo mostove razumijevanja i interkulturalnog dijaloga. Danas je naša pažnja ponovo usmjerena na Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Ovo je prilika da svim građanima BiH i svim građanima svijeta čestitam tu mogućnost sadržanu u današnjem svečanom činu uručenja potvrde da je na Drini ćuprija svjetska baština.“
Vjerovatno po prvi put u svojoj karijeri Macura nije otišao na mjesto koje uvrštava u svjetsku baštinu. Naime, ceremonija uručenja dokumenta o upisu na UNESCO-ovu listu i postavljanje predviđene ploče na Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu nije održana zbog protesta udruženja Žene žrtve rata. Istovremeno kada se u Sarajevu održavala ceremonija sa cjelokupnim diplomatskim korom u BiH, predstavnice ovog udruženja postavile su spomen-ploču sa imenama ubijenih proteklog rata na istom mostu. Predsjednica udruženja Bakira Hasečić:
„Mi smo, bez razlike na sve, otišli na današnji dan i postavili spomen-ploču na kojoj piše da se nikad ne zaboravi vrijeme ’92.-’95. kada je na ovom mostu ili pored njega mučki ubijeno 3.000 Višegrađana. Manjem bh. entitetu nisu potrebne pare, njima je potreban certifikat kojim će mahati i dokazati, a za nas je to jedan obični... Nemamo ništa protiv da se postavi ta ploča UNESCO-ova, ali isto tako mi želimo da naša ploča ostane.“
Predsjedavajući državne komisije za UNESCO Slobodan Šoja kaže kako je Macura lično izrazio želju da dođe u Višegrad i uruči certifikat o upisu Mosta Mehmed-paše Sokolovića, te da mu se želja, na sramotu BiH, nije ispunila:
„U međuvremenu kada smo odlučili da napravimo tu jednu predivnu ceremoniju, koja bi trebala da uđe čak i u anale BiH, pojavila se naravno politika, kao što se pojavljuje u BiH, i onda su neki krugovi izmanipulisali nesretne žene, koje su već dovoljno žrtve, da bi bile još veće žrtve time što će neko sa njima manipulisati, i one su, naravno pod tim direktivama nekih malo viših krugova, odlučile da miniraju dolazak gospodina Macure u Višegrad. Eto, i to su uspjeli - na njihovo možda vlastito zadovoljstvo, a na sramotu države BiH. Ja sam zbog toga, naravno, vrlo tužan zbog toga što smatram da je ovo bilo nešto što je neprilično i što će ostati u jednoj negativnoj uspomeni bar što se tiče UNESCO-a. Ali, naravno, gospodin Macura je dovoljno galantan čovjek da je on želio da ipak dođe, da odradi ono što je morao da odradi. Uručio je certifikat o upisu Mosta u Sarajevu, što se isto rijetko dešava, ali ja mislim da je to opet jedna prava slika vremena i države u kojoj živimo.“
Žaljenje što generalni direktor Macura nije danas, kako je i bilo predviđeno, posjetio taj grad i dokument o upisu u svjetsku baštinu uručio na Mostu Mehmed-paše Sokolovića izrazio je i predsjednik opštine Višegrad Miladin Miličević koji je prisustvovao ceremoniji u Sarajevu:
„Postoji ponekad i u svečanim trenucima i malo tuge. Bilo je predviđeno da se okupimo danas u Višegradu, pokraj Mosta na Drini i otkrijemo ploču kojom se s ponosom obznanjuje svijetu da je Most Mehmed-paše Sokolovića upisan na listu svjetske baštine. Tu sreću nismo dočekali - i mi građani Višegrada zbog toga mnogo žalimo. Ali želim takođe da vam poručim da će vas grad Višegrad i Most na Drini stalno čekati u nadi da ćete jednog dana ponovo doći.“
UNESCO-ova ploča koji su izradili majstori iz Jablanice poslana je u Višegrad i biće postavljena na Mostu u nerednim danima, ali bez ceremonije i svečanosti koja je bila zamišljena, kaže Šoja:
„Ona je urađena po standardima UNESCO-a i ja sam ploču do prije nekoliko sati gledao u svom uredu, ona je upravo na putu za Višegrad i ona će biti postavljena jednom prilikom. Sada više ništa ne zavisi od UNESCO-a, to se može uraditi bez ikakvih problema u bilo kom trenutku.“
Most Mehmed-paše Sokolovića sagrađen u 16. vijeku, djelo je neimara Mimare Sinana, dvorskog arhitekte i i vrhovnog graditelja otomanskog carstva. Njegov učenik Hajrudin tvorac je Starog mosta u Mostaru koji je takođe na listi svjetske baštine i koji je tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini generalni direktor UNESCO-a Macura posjetio po treći put.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG