Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gaf senatorice Clinton sa pričom o posjeti Tuzli


Hillary Clinton

Htijući dokazati da ima veliko iskustvo u vođenju vanjske politike svoje zemlje, senatorica Hillary Clinton je na predizbornom skupu ispričala priču o svojoj posjeti Tuzli. Priča je bila je slična onima koje pričaju ribolovci.

U martu 1996. godine ona je, kao prva dama SAD sa svojom kćerkom Chelsea, posjetila grad na sjeveroistoku Bosne i američku bazu smještenu u oklini.

"Mjesto je bilo suviše malo, siromašno i opasno. Nije bilo za predsjednika, pa je poslao prvu damu", započela je svoju priču o posjeti Tuzli nakon rata, 1996. godine senatorica koja se takmiči za novu predsjednicu SAD.

"Sjećam se slijetanja pod snajperskom vatrom. Na aerodromu je trebala biti neka svečana dobrodošlica, no umjesto toga samo smo otrčali s glavama dolje u vozila, kako bi došli do naše baze", kazivala je Hillary Clinton.

Na snimkama koje su emitovale sve američke nacionalne TV mreže vide se Hillary i Chelsea kako izlaze iz aviona, mašu, smiju se i pozdravljaju se s američkim vojnicima, članom predsjedništva BiH i jednom osmogodišnjom djevojčicom.

Hillary Clinton u svojoj kampanji često pominje posjetu dobre volje BiH 1996. godine, koju je poduzela s kćerkom i nekoliko javnih osoba, kao jedan od dokaza bogatog vanjskopolitičkog iskustva. Na opasku izbornog štaba njenog suparnika Baracka Obame upozoreno kako se radi o namjernom preuveličavanju, štab Clintonove je priznao da se senatorica "malo zabunila". Njen portparol Howard Wolfson, citirao je Hillaryinu knjigu "Living History" u kojem ona opisuje "skraćenu ceremoniju dočeka" u Tuzli, zbog navodnih snajpera na okolnim brdima.

Unatoč svim obrazloženjima i isprikama, ugledni Washington post je za ovu priču senatorici dodijelio 4 Pinokia. U trejlerima koji su se pojavili na portalu You tube, u uvodu za snimak stvarnog dočeka Clintonove, posprdno se najvljuje nevidjeno herojstvo koje vas očekuje na prvom sljedećem predizbornom skupu na kojem će učestvovati kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton. Za sada nema procjena koliko je ovaj skandal oštetio Clinotonovu u njenoj predizbornoj utrci.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG