Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Simpatičan i jednostavan, duhovit i vedar, Boris Dvornik ostat će starijim TV gledateljima širom bivše Jugoslavije u sjećanju kao Roko iz Malog, odnosno Meštar iz Velog mista. U nedjelju uveče je od posljedica moždanog udara u Splitu preminuo ovaj veliki hrvatski i jugoslavenski glumac.

Boris Dvornik je obilježio, prvo jugoslavensku, pa onda hrvatsku filmsku i kazališnu scenu u posljednjih pola stoljeća. Glumom se bavio do djetinjstva. Srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu, a Kazališnu akademiju u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1960. godine u Devetom krugu, Franca Štiglica.

Boris Dvornik će ostati upamćen po nizu ostvarenja na filmu, ali svoju iznimnu popularnost zavrijedio je u TV serijama, naročito u Velom mistu i Našem malem mistu, Miljenka Smoje, koji su ostali nenadmašni proizvodi Hrvatske televizije, te se i dan danas emitiraju. Boris Dvornik je bio na jedan načini zaštitni znak Dalmacije. Svojim likom ostvario je stereotip o Dalmatincu, vedrom i veselom čovjeku, punom dosjetki.

Među najznačajnijim filmovima Borisa Dvornika su Prekobrojna i Neretva, u kojima je glumio zajedno sa velikim zvijezdama kinematografije bivše Jugoslavije: Ljubišom Samardžićem, Milenom Dravić i Batom Živojinovićem. Kazališna publika zapamtit će ga po Ribarskim svađama i Hamletu u Mrduši Donjoj. Publika pamti i njegove nastupe u operetama - u Štrausovom Šišmišu, Tijardovićevoj Mala Florami, u kojoj je igrao više od 300 puta, te Splitskom akvarelu.

Boris Dvornik je bio veliki glumac, koji je imao i svog pisca Miljenka Smolju i svog režisera Antuna Vrdoljaka, u čijim brojnim filmovima i serijama je glumio. Danas je Vrdoljak o Dvorniku rekao:

"Boris Dvornik je bio vrlo mudar čovjek, ali on je to skrivao iza svog vedrog duha - nasmijat se, našalit se - pa šta košta da košta."
XS
SM
MD
LG