Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na skorom Eurosongu, natjecanju za pjesmu Eurovizije u Beogradu, Hrvatsku će predstavljati – ulični svirači - grupa "Kraljevi ulice & 75 cents". I nakon pobjede na Dori svakoga dana – osim kada je kiša - sviraju na središnjem zagrebačkom trgu.

"Jer život taj, za nama briše tragove,
u dobru noć..."
Treća- sreća! Nakon što su dvije godine bili prvi po broju glasova publike, ove su godine konačno pobrali i simpatije stručnog žirija i "Kraljevi ulice & 75 cents": Miran Hadži Veljković, Zoran Petrović i Ladislav Demeterffy s pjesmom "Romanca", predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu u Beogradu. Miran Hadži Veljković, za prijatelje i estradnim imenom Hadži, ulični je svirač već četvrt stoljeća:
"U Zagrebu 20 godina i još pet u Parizu, znači 25 godina. To izgleda fenomenalno. Slobodan si kao ptičice, svi te mogu gađati i pljuvati, a ti na kraju možeš ostati zaštićen vjetrom, suncem i kišom."
Hadži je svirao – kako kaže – od Pariza do Praga:
"Četiri godine sam svirao u metrou u Parizu, pa poslije toga Njemačka, Austrija, Nizozemska, Belgija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Italija. Nismo svirali po Bosni i Srbiji jer nas put tamo nije nanio. Bilo nam je interesantnije pobjeći malo vani, vidjeti kako je po Evropi. Kada si mlad, onda imaš crva u guzici i juriš okolo-naokolo."
Kako se prodaju vaši CD-ovi?
"To je vrlo relativno – kako-kada. Nema tu nekog prosjeka. Mi smo svaki dan na cesti i svaki dan po nešto prodamo. Živi se od toga."
Hadži je predstavio i drugog "kralja ulice", Zlatka Petrovića – Paju i ocijenio njihov zajednički rad:
"Fenomenalno nam je. Zajedno sviramo 21 godinu, kao stari ofucani bračni par."
Nakon Simona i Garfunkela, Lennona i Mc Cartneyja – Pajo objašnjava kako zajedno funkcioniraju on i Hadži:
"Osnovna stvar je imati maksimalno povjerenje jedan u drugoga i onda sve drugo funkcionira. Naravno da se ne moramo slagati. Često vrlo različito gledamo na iste stvari. Nekada se iskreno začudim kada Hadži pomisli da je nešto super, a ja imam o tome suprotno mišljenje, ili obrnuto, ali na kraju pomirimo se sa razlikama koje su među nama i život ide dalje."
Koja je tajna njihovog uspjeha posljednjih godina? Ljudima je dosta glazbe sa matrica, ali – ima i još nešto, kaže Pajo:
"Iskreno, sa srcem i ljubavlju radimo ovaj posao i nema druge tajne. Možda nije našoj pobjedi toliko doprinijela ta vrhunska kvaliteta naše pjesme, koliko je doprinijelo stanje na estradi, gdje se vrte iste stvari koje su ljudima dosadile. Sada, kada se to usporedi sa nekom novom pjesmom, ova naša je izašla van kao nešto kvalitetno."
Najstariji sudionik hrvatske "Dore" i skorog beogradskog Eurosonga je "75 cents" - 75-godišnji Ladislav Demeterffy – Laci. On je u karijeri svirao na svim oceanima i svim kontinentima – osim Azije, i ne planira odustati:
"Što da radim, da komentiram kako ništa ne valja? Promijeniti ne mogu ništa. Radim ono što volim. Muzika je moj život."
Lacijevi stihovi:
"Govore mi danas da sam u banani,
tehnološki otpad - kao majmuna da hrane –
a ja sam bio prvi Internet ka svijetu,
na brodovima, s glazbom, umrežio planetu.
Pamtim i sad sve snove svojih pjesama,
sva maštanja.."
Do slušanja u Beogradu.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG