Dostupni linkovi

Divlja gradnja: Krivokapić protiv Marovića


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Predsjednik Skupštine i lider Socijaldemokratska partije Ranko Krivokapić od države traži da pokaže snagu i na primjeru divlje gradnje na Zavali u koju je umiješan potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović. Krivokapić najavljuje da će zbog toga slučaja zatražiti odgovornost na Vladi. Da li je najnovija izjava lidera SDP-a još jednom navodno ili istinsko protivljenje nekim potezima ljudi iz DPS-a koji su za demokratske sisteme jednostavno neprihvatljivi? Da li Krivokapićeva inicijativa može i da pomogne da se stane na put urbanističkom bezvlašću u Budvi?

Šef Parlamenta i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je u današnjem intervjuu podgoričkim "Vijestima" oštro kritikovao nepoštovanje zakona u opštini Budva i pozvao državu da stane na put divljoj gradnji turističkog kompleksa na Zavali u koju je, skupa sa mladim ruskim milijarderom Sergejom Polonskim, umiješan i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović.

"Država koja ne može da obezbijedi primjenu prava gubi autoritet i vodi u nestabilnost"
, kazao je Krivokapić, najavljujući da će tražiti da se Vlada izjasni oko ovog slučaja. Crnogorski mediji su, podsjetimo, nedavno objavili da je Marovićeva firma partner ruskoj Mirax grupi koja je gradnju na poluostrvu u Budvi otpočela bez neophodne dozvole i na dijelu zemlje na kojoj je ubilježen spor. To nije jedini nelegalni objekat u toj opštini, a lokalni zvaničnici više i ne taje da ih zakoni i pravila ne dotiču. Budvanski sekretar za investicije i rođeni brat Svetozara Marovića, Dragan, nedavno se u lokalnom Parlamentu brecnuo što mu se uopšte prebacuje da krši zakon:
"Dobiti rješenje na lokaciji i građevinsku dozvolu je postupak koji može da traje od 473 dana do 734 dana. Ako u tome tražite krvicu onda jedan od glavnih krivaca za to sam ja jer su mnogi projekti krenuli bez građevinske dozvole, oglušavao sam se na pozive Ministarstva da zaustavim gradnju. Ja lično mislim da neću zaustaviti ni fakultet, ni vrtić, ni bulevar, nijedan od onih projekata koji ovom gradu očigledno nedostaju. Ako je vaše zadovoljstvo da u tim greškama tražite ostavku, izađite i recite to, mene to uopšte neće smetati".
Komentarišući urbanistički haos u opštini Budva i posljednju izjavu Ranka Krivokapića jedan od koordinatora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Dejan Milovac kaže da u državi u kojoj zakoni nijesu mrtvo slovo na papiru jedan predsjednik Parlamenta nema potrebe da se bavi problemom divlje gradnje:
"Posebno se ne bavi divljom gradnjom u pojedinčanim slučajevima, tako da ovu posljednju izjavu gospodina Krivokapića oko nelegalne gradnje posebno za slučaj Zavala doživljavam isključivo kao jedan vješti politički marketing. Slučaj Zavala, tu nije usamljen, već smo imali projekte poput "Avale" u Budvi, poput nelegalne kuće predsjednika opštine Budva, poput nelegalne kuće gradonačelnika Podgorice, predsjednika Ustavnog suda, a svi zajedno govore da apsolutno ne postoji ni politička volja da se sveobuhvatno krene u ovaj problem rješavanja nelegalne gradnje. Sama činjenica da visoki državni funkcioneri, da visoki partijski funkcioneri, se usuđuju da sasvim otvoreno govore da jednostavno ništa uraditi neće protiv nelegalne gradnje govori o tome da imamo jednu apsolutnu suspenziju zakona i da jednostavno flagrantno kršenje zakona neko pokušava prekriti".
Iz vladajuće Demokratske partije socijalista tvrde da je ta stranka posvećena jačanju institucija i poštovanju zakona i kažu da ih na tu obavezu niko ne mora podsjećati, pa ni koalicioni partner. Portparol DPS-a Rajko Kovačević:
"Nepotrebno je ili bolje reći nije neophodno Demokratsku partiju socijalista podsjećati na izgradnju Crne Gore kao takvog društva. Upravo je DPS ključna snaga koja je stvorila pretpostavke za takvo nešto. Ukoliko neko smatra da konkretni slučaj sa planiranom gradnjom u Budvi treba dodatno sagledati Demokratska partije socijalista nema ništa protiv i ni u kom slučaju neće biti smetnja.Šta više, da se i taj kao i svaki drugi eventualno sporni slučaj dodatno sagleda i na taj način ostavi ni trag povoda za bilo kakve špekulacije o nečijim navodno nečasnim radnjama".
Svetozar Marović, visoki funkcioner DPS-a i jedan od investitora projekta na Zavali čija je izgradnja, to niko ne taji, krenula bez građevinske dozvole, danas nije bio dostupan, pa nijesmo uspjeli dobiti njegov komentar na ovu temu.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG