Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pozitivno dosadna predizborna kampanja


Podgorica

Manje od petnaest dana ostalo je do predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. U kojoj mjeri je kampanja koja je u toku mirnija nego prethodne, da li su političke poruke manje oštre i da li se kandidati za predsjednika, njihovi timovi i mediji, drže etičkog kodeksa?

Predsjednička kampanja je mirnija nego sve prethodne, iako povremeno od pojedinih kandidata izbijaju teške riječi na račun protivničkih kandidata. Međutim, ovoga puta kampanja ne rasplamsava strasti kod građana i ne utiče na šire javno mnjenje. Profesor Svetozar Jovićević ovo objašnjava pojavom drugih fenomena koji su i ranije viđeni, odnosno povećan stepen obećanja svih kandidata daleko iznad onoga što su realne moći budućeg predsjednika:
"Sve u svemu, ponekad i istupanja pojedinih kandidata više liče na propovjedi nego na istupanje predsjedničkog kandidata. Dešava se da manje ili više neki kandidati svojim obećanjima daleko prevazilaze njihove mogućnosti koje pruža pozicija predsjednika i naravno da tu predsjednički kandidat vladajuće koalicije ima daleko veće moći, objektivne moći, jer je u stanju da obeća mnogo štošta, da mu to potkrijepi Vlada, jer je to njegova Vlada. Od otvaranja vrtića, domova kulture, sportskih terena, pa do najnovije i čini mi se najbeskrupuloznije manipulacije oko isplate vanrednih penzija što se dešava ovih dana".
Podsjetimo, dok predsjednički kandidat vladajuće koalicije Filip Vujanović obećava veće plate i bolji životni standard, predsjednički kandidat Nebojša Medojević tvrdi da će se sa mjesta predsjednika obračunati sa organizovanim kriminalom povezanim s vlašću, Andrija Mandić obećava, između ostalog, da će promijeniti Ustav, a Srđan Milić reforme u svim oblastima. Svi predsjednički kandidati su se koncentrisali na posjete i razgovore sa građanima u gotovo svim opštinama i varošima i na održavanje skupova u zatvorenim objektima. Na pitanje u kojoj mjeri se poštuje etički kodeks od strane kandidata i medija, direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija Ranko Vujović procjenjuje da Crna Gora izlazi iz opšte politizacije kada su izbori bili biti ili ne biti:
"Kandidati napadaju jedni druge u granicama koje se manje više mogu okarakterisati kao fer. Mislim da je ovo čak i jedna dosadna kampanja u pozitivnom smislu te riječi. Dobro je za Crnu Goru da se izborima počelo pristupati bez pretjeranih strasti i da je ta politička lopta spuštena na zemlju. Sve ovo se najviše oslikava kroz medije i sliku koju oni šalju".
Ni inostrani mediji nijesu previše zainteresovani za izvještaje o predsjedničkoj kampanji. Predrag Milić, dopisnik Agencije Asošiejted Pres:
"Do sada sam poslao jednu aktuelnu priču o predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. To bi trebalo da znači da se ne očekuje neka posebna drama 6. aprila, što bi vjerovatno bilo drugačije ako bude drugog kruga. U principu strane agencije i ne rade mnogo o ulozi priče o izborima, čak i kada su u pitanju mnogo turbulentniji izbori od ovih. Što se agencije za koju radim tiče Crna Gora više ne spada u zone visokog političkog rizika, što svakako smanjuje broj tema interesantnih za svjetsku javnost".
Ono što je zbunjujuće u ovoj kampanji, za profesora Svetozara Jovićevića je, kako vrh Demokratske partije socijalista ne pokušava da sakrije svoje enormno bogatstvo kao ni činjenicu da mimo zakona i pravila počinju izgradnju objekata, a da pri tom niko ne pita kako su čelnici stekli preko noći toliko bogatstvo i da mogu ući u projekte koji su veliki i za međunarodne magnate. Profesor Jovićević ovako pokušava da objasni ovaj fenomen:
"Ja moram reći da sam prilično zbunjen da je logično ako imaju makar malo osjećanje stida da se makar u predizbornoj kampanji ustručavaju ili kontrolišu. Oni to ne čine, naprotiv, čine to vrlo javno, vrlo drsko, do kraja drsko i ja sam zbunjen da li su njihova ponašanja u ovoj predizbornoj kampanji diktirana nekim velikim strahom od mogućnosti gubljenja predsjedničkih izbora ili je možda i vjerovatno je to drugo da se oni toliko osjećaju sigurno i bezbjedni da sada ne moraju nikome polagati račune, jer i nemaju kome polagati račune i da su u svom ponašanju bez ikakve kontrole. To je i čini mi se vjerovatnije, ali ne treba zaboraviti da se često i u takvim okolnostima mnogi političari prevare jer nikad ne znaju kada može doći naplata računa".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG