Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako zaštititi sudije?


Beograd, Palata pravde

Sudije u Srbiji su danas u podne prekidom suđenja i minutom ćutanja zajednički odali poštu ubijenom kolegi Dragiši Cvejiću, kome je na ulaz u kuću postavljena bomba. Ovaj drugi slučaj, za manje od godinu dana, ubistva sudije nametnuo je potrebu što hitnijeg sistemskog uređenja zaštite sudija.

Društvo sudija Srbije pozvalo je sve sudije da prekidom suđenja i minutom ćutanja zajednički odaju poštu ubijenom kolegi, predsedniku Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiši Cvejiću. Predsednik Upravnog odbora Društva sudija Ivan Mitrovski kaže za naš program da država treba da spreči ovakve napade na sudije:

“Država treba svim sredstvima da se bori da bi sprečila, da se na ovakav način, kriminogene sredine i organizacije obračunavaju sa sudijama i ometaju vršenje pravde.”

Sudija Cvejić u petak je teško povređen od bombe podmetnute u dvorištu njegove kuće u Knjaževcu, nakon čega je istog dana preminuo u niškom Kliničkom centru. Njegov prvi saradnik bio je Milojko Obradović, zamenik predsednika Opštinskog suda u Knjaževcu:

“Bio je jednostavan, srdačan čovek sa kojim je bilo relativno lako sarađivati.”

RSE: Da li možda dobijao neke pretnje, da li se osećao ugroženim?

“Meni lično nije bilo poznato, postoje sada određena saznanja, ali ja nista o tome konkretno ne znam da kažem.”

Republičko javno tužilaštvo šaopšstilo je da su u okviru istrage ubistva privedene tri osobe kojima je određen pritvor do 30 dana. Iako je bezbednost u sudu u Knjaževcu čiji je predsednik ubijen, pojačana, zaposleni se ipak, ne osećaju dovoljno bezbedno, prenosi zamenik predsednika Milojko Obradović:

“Posle tragične smrti našeg predsednika preduzete su određene mere zaštite, stalno dežurstvo sudske straže, zatim policija je preduzela određene zaštitne mere, što se tiče zgrade i radnika suda. Tako da se osećamo bezbednijim, ali postoji jedan zebnja, nije prijatno. Covek ne može prijatno da se oseća posle jednog takvog događaja.”

Ubistvo u Knjaževcu je drugo ubistvo sudije za manje od godinu dana, a od prošle godine zabeleženo je više slučajeva pretnji i napada na sudije:
Zoran Dobrosavljević radi kao krivični sudija u Opštinskom sudu u Batočini. On za naš program kaže da se oseca jako nebezbedno:

“Sudio sam posle promena 2000. članu Direkcije JUL-a, predsedniku SO Batočina i direktoru velikog preduzeća Straževica Slobodanu Živuloviću i osudio sam ga na efektivnu kaznu zatvora od 8 meseci. Tada sam bi prinuđen da nosim pištolj marke 765, Zastavin model M 70, u futroli pod pazuhom. Jer su radnici njegovog preduzeća, dok sam sudio Živuloviću, u hodniku govorili izbacite sudiju kroz prozor, sudija jajara i tako dalje, i tako dalje. Raznim pogrdnim nazivima su me nazivali.”

I to nije jedini slučaj u kojem je bezbednost sudije Dobrosavljevića bila ugrožena:

“Zatim predmet Milošević, čuvenog kik boksera, prvaka Evrope, zbog ugrožavanja sigurnosti i zbog lake telesne povrede. Kada sam izrekao kaznu od 11 meseci efektivnog zatvora i otišao u kafić u Lapovu, zvani Foks, da se odmorim, pristigao me je okrivljeni Milošević i maltretirao me, čak mi je i majku psovao. Znači, ponižavao me je. Nisam bio u situaciji da se oduprem. imao sam pretnje preko mobilnog telefona, mumlanje. To je u kik boksu i karateu poznato kao medveđa šapa. On me je obaveštavao da može nešto da mi se desi.”

Zbog učestalih napada na sudije, od kojih su se neki završili ubistvima, Društvo sudija Srbije smatra da hitno treba formirati sudsku policiju. Predsednik Upravnog odbora Društva sudija ivan Mitrovski:

“Koja će na efikasan i pravi način spovesti zaštitu, kako sudija i radnika suda, tako i objekata, sudskih zgrada i sudnica, i time na sveobuhvatan način sprečiti da dolazi do ovakvih situacija, lišavanja života sudija i zaposlenih u sudu. Država treba da uspostavi punu političku kontrolu nad bezbednosnim strukturama da bi se i one na pravi način uključile u borbu protiv organizovanog kriminala.”

Ministarstvo pravde je u poslednjih 10 meseci udvostručilo broj pripadnika sudske straže u Srbiji a radi se i na tehničkom opremanju sudskih zgrada u pogledu bezbednosti, rekao je ministar pravde Dušan Petrović. "Na stolu moraju biti sve mere za unapređenje bezbednosti sudija i tužilaca, ne samo u sudskim zgradama, već i u njihovom privatnom životu", rekao je ministar uz uverenje da će 2008. biti godina u kojoj će se doneti svi potrebni dokumenti koji će to omogućiti.

Pretnje sudijama

Prošle godine su u Odžacima ubijeni sudija Zoran Cvetanović i jedna od stranaka u postupku. Na automobilu sudije beogradskog Okružnog suda Milenka Cvijovića, nepoznata osoba je prošle godine presekla crevo kočionog sistema na automobilu. Pretnje je više puta dobijala i sudija Nata Mesarović, koja je donela osuđujuću presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Predsedniku Specijalnog suda Milanu Raniću prošle godine su odvrnuti šrafovi na točkovima. Sudiji Prvog opštinskog suda u Beogradu Milici Trbović-Svilarević ove godine nepoznata osoba nanela je teške telesne povrede. Pretnje ubistvom dobio je i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG