Dostupni linkovi

Olimpijske igre u sjeni obračuna sa Tibetancima


Paljenje olimpijske baklje, Ilimpija, Grčka, 24. mart 2008
Paljenje olimpijske baklje, Ilimpija, Grčka, 24. mart 2008

Olimpijska baklja za igre 2008. u Pekingu zapaljena je danas u drevnoj Olimpiji, čime počinje njeno petomjesečno putovanje po svijetu, koje će se završiti 8. augusta s ceremonijom otvaranja Olimpijade.

Ceremonija je održana uz velike mjere osiguranja, zbog najave tibetanskih disidenata da će organizirati proteste kako bi privukli svjetsku pažnju zbog kineskog obračuna s Tibetancima.


Više od hiljadu policajaca osiguravalo je danas ceremoniju paljenja baklje. Predsjednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge istim je povodom danas kazao kako je zabrinut zbivanjima na Tibetu, te kako je to u suprotnosti s najvažnijim olimpijskim načelima.

"Kazao sam našim kineskim prijateljima i svima ostalim – igre se ne mogu držati u atmosferi nasilja."

Medjutim, svaki prijedlog o bojkotu igara u Kini, zbog nasilja na Tibetu, odbijen je.

Kineski disident Jang Čunlin, koji je tražio da ljudska prava imaju prednost nad Olimpijskim igrama, osudjen je na pet godina zatvora po optužbi da je podsticao subverziju, rekli su članovi njegove porodice i advokat. Nezaposlenom fabričkom radniku sa sjeveroistoka Kine u petak je sudjeno zato što je prošle godine pomogao žiteljima obližnjeg sela da sačine peticiju zbog sporne zemlje pod naslovom: "Ne želimo Olimpijske igre, želimo ljudska prava". Kinesko liderstvo nastoji da Olimpijske igre predstave svijetu ekonomski uspjeh i socijalno jedinstvo zemlje.

Nepalska policija rasturila je danas u prijestolnici Katmanduu antikineski protest nekoliko stotina Tibetanaca i uhapsila ih oko 250, u posljednjem u nizu skoro svakodnevnih protesta koje organiziraju Tibetanci izbjegli u Nepal.

Policija je reagirala u trenutku kad su demonstranti odlučili da krenu u protestni marš ka uredu Ujedinjenih naroda u Nepalu.

Val mirnih protesta u tibetanskoj prijestonici Lhasi, koji su izbili 10. marta povodom obilježavanja 49. godišnjice mirnog ustanka na Tibetu, za samo nekoliko dana pretvorio se u najžešće nemire u posljednjih 20 godina.

Otada su se antivladini protesti proširili na kineske provincije naseljene Tibetancima, za šta su kineske vlasti optužile Dalaj-lamu.

Tibetanska vlada u egzilu potvrdila je da je broj poginulih u sukobima izmedju kineskih vlasti i tibetanskih demonstranata porastao na 130. Stotine Tibetanaca nastavilo je proteste u dvjema sjeverozapadnima kineskim pokrajinama uprkos velikom broju rasporedjenih pripadnika snaga sigurnosti. Prema izjavama očevidaca veliki broj demonstranata je ozlijedjen u sukobima sa snagama sigurnosti tokom protesta oko 1.000 ljudi u gradu Xiapagou. Mladi Tibetanci i tibetanski redovnici pobjegli su s protesta kako bi izbjegli hapšenje. Tibetanske grupe su saopštile da su kineske snage sigurnosti okružile samostane te da su na nekim mjestima prekinuli snabdijevanje hranom i vodom. Nezavisna potvrda broja nastradalih nije moguća, pošto kineske vlasti strogo kontroliraju protok informacija iz oblasti u kojima se dešavaju protesti. Stranim izvještačima zabranjen je pristup u te dijelove zemlje.

XS
SM
MD
LG