Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plivač Srbije Milorad Čavić suspendovan je sa Evropskog prvenstva u Holandiji, zbog majice koju je nosio na dodeli medalje. Ovaj potez Evropske plivačke federacije u Srbiji je naišao na opštu osudu.

Plivač Srbije Milorad Čavić na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu postavio je evropski rekord u disciplini 50 metara delfin i osvojio zlatnu medalju. Na ceremoniju dodele odličja izašao je u majici sa ćiriličnim natpisom "Kosovo je Srbija" i ogrnut srpskom zastavom. Nakon toga LEN, Evropska plivačka federacija, je suspendovala Čavića sa daljeg takmičenja na prvenstvu Evrope i Plivačkom savezu Srbije izrekla kaznu od 7.000 evra. Čavić je trebalo da se takmiči i na 100 m slobodno i 100 m delfin.
Laslo Sakadati, direktor LEN-a, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je odluka o Čavićevoj suspenziji konačna jer je povredio pravila te organizacije noseći majicu "Kosovo je Srbija":
"U pravilima je jasno naznačeno da ne može biti nikakvih političkih akcija na takmičenjima LEN-a, uključujući naravno i Evropsko prvenstvo."
RSE: Da li je Čavić izrazio politički stav noseći majicu "Kosovo je Srbija"?
Sakadati: Da, mislim da je to politička izjava, po našem mišljenju time je on to jasno učinio, i očigledno je da takvi postupci nisu dozvoljeni na sportskim događajima. Takođe, instrukcije koje su date, a koje se tiču i ceremonije dodele medalja i onoga što sportisti mogu da nose u tim prilikama, vrlo su jasne.
RSE: Da li je moguće da se promeni ta odluka LEN-a?
Sakadati: Ne, ova odluka ne može biti promenjena. LEN je nezavisna organizacija i ta odluka je konačna.
Milorad Čavić, koji je rođen u SAD gde se školovao na Berkeley univerzitetu, izjavio je da je samo želeo da pošalje "pozitivnu energiju državi koju predstavlja".
Njegov menadžer Petar Popović rekao je Beti da je Čavić strašno razočaran suspenzijom:
"Nemam pravih reči, ne znam šta bih rekao, oni su implicirali da je Milorad slao neke političke poruke. Mislim da se oni bave više politikom, a ne onim za šta su ovde, a to je da se bave sportom. Iskreno se nadam da neće biti još nekih konsekvenci po njega u Svetskoj plivačkoj federaciji i za nastup na Olimpijskim igrama."
Snežana Samardžić Marković, ministarka sporta i omladine Srbije, izjavila je za naš program da će zbog suspenzije srpskog plivača uloziti protest LEN-u i dodala da pismena odluka koja je iz Evropske plivačke federacije stigla u ministarstvo ne sadrži nikakvu argumentaciju za taj potez:
"Smatramo da je to zaista skandalozno i jedna velika nepravda. Izneti stav nije nikakav poziv na nasilje niti je u toj meri politika. Mislim da to nije tako smetalo drugim plivačima da bi zbog toga bio suspendovan. Reagovaćemo zahtevom da se razmotri ova odluka i pokušaćemo da utičemo na to da se ta odluka izmeni, kada vidimo koja je argumentacija iza nje."
Javnost i najviši zvaničnici Srbije oštro su osudili odluku LEN-a. "Milorad Čavić nije ni na koji način želeo da svojim gestom ispolitizuje veliko evropsko takmičenje, već je bio vođen osećanjem nepravde nanete zemlji koju predstavlja", izjavio je srpski predsednik Boris Tadić. Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je Čavićeva suspenzija poraz sporta: "Cela zemlja ponosna je na njegovu pobedu i evropski rekord, a nakon što je poneo majicu sa rečima iz Povelje UN koja garantuje da je Kosovo Srbija još više smo ponosni na njegov trijumf", rekao je Koštunica.
Reprezentativac Srbije Aleksandar Šapić, jedan od najboljih vaterpolista sveta, rekao je za naš program da je šokiran odlukom LEN-a: "Sramotna i skandalozna odluka. Pravni osnov sigurno ne postoji, kao što ne postoji ni pravni osnov da se Kosovo otcepi od nas. U ovom trenutku moramo biti svesni da je u pitanju jedna ozbiljna kampanja, pošto je ogroman broj najjačih svetskih, i zemalja unutar Evrope, priznao nezavisnost Kosova. Očigledno je da na sve moguće načine pokušavaju da izvrše pritisak, pa su tako došli i do evropske plivačke organizacije."
Saša Mičetić, generalni sekretar Plivačkog saveza Srbije, smatra da je kazna Čaviću preoštra, ali i navodi da su pravila LEN-a jasna:
"LEN zabranjuje svaku političku aktivnost, ali po pravilima postoji i neka vrsta blaže opomene i suspenzija cele ekipe."
Nakon svega, vaterpolista Aleksandar Šapić zaključuje:
"Očigledno je da je neko znao da taj momak nije trebao da obuče tu majicu, ne zato što bi se osećao manje Srbin nego zato što bi ostao na takmičenju i za ovu zemlju, verovatno, osvojio još neku medalju – i opet bi svirala naša himna."
Stranka G 17 plus ocenila je da suspenzija Milorada Čavića predstavlja kršenje ličnih sloboda i ljudskih prava, dok je Liberalno demokratska partija saopštila da je srpski plivač žrtva iskrenog gesta i pozvala političare da prestanu sa zloupotrebama sportista.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG