Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšeno četvoro osumnjičenih za terorizam


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH su po nalogu državnog Tužilaštva su uhapsili četiri osobe u Sarajevu i jednu u Bugojnu zbog sumnje da se radi o pripremanju terorističkih djela.

Osumnjičeni su predati državnom Tužilaštvu i nad njima će se sprovesti odgovarajući postupak, potvrdio je portparol ove institucije Boris Grubešić:
„Prilikom ovih aktivnosti policija je privela pet osoba. Te osobe se predaju nadležnom tužitelju Tužiteljstva BiH koji će ih saslušati i nakon toga odlučiti o daljem postupanju prema tim osobama.“
Policija je na lokacijama koje je istražila pronašla naoružanje koje ukazuje na moguće pripreme terorističkih radnji. Portparol Federalne uprave policije Robert Cvrtak navodi detalje pretresa:
„Mi smo prilikom tih pretresa pronašli veću količinu naoružanja i vojne opreme. Konkretno, pronašli smo protutenkovske mine, laserski uređaj za brzo pucanje i gađanje, zatim veću količinu elektronske opreme, pronašli smo i eksplozivnu napravu tzv. minu iznenađenja, određene skice i priručnike za pravljenje eksplozivnih naprava.“
Hapšenja su, napominje Cvrtak, rezultat opsežne istrage:
„Radi se o jednoj širokoj akciji, odnosno istrazi koju već nekoliko mjeseci sprovodimo u saradnji s Tužiteljstvom BiH i Obavještajno - sigurnosnom agencijom naše zemlje. I evo jučer je rezultiralo ovim aktivnostima. Svakako, nastavićemo i dalje istražne radnje na ovom predmetu.“
Policajci su tokom pretresa bili naoružani dugim cijevima, a uhapšeni nisu pružali otpor. Kako prenose bh. dnevne novine, osumnjičeni su najvjerovatnije pripadnici vehabijskog pokreta, odnosno radikalne islamske struje.
Dževad Galijašević, autor knjige Era terorizma u BiH, smatra kako su ova hapšenja tek kozmetičke naravi, a u svjetlu priprema za posjetu predsjednika SAD-a Džordža Buša Hrvatskoj. Tome ide u prilog i činjenica da je hapšenja sprovela i resursima najslabija policijska struktura u BiH, kaže Galijašević:
„Morate misionare terorizma u BiH zaustaviti već jednom. A ovo je kopanje po margini. Uzimate, ja bih rekao, više neke vjerske fanatike nego ljude sa ozbiljnim vojničkim iskustvima koji bi predstavljali nekakvu ozbiljnu prijetnju. Dakle, ja mislim da je ovo više pokušaj da se američkim bezbjednosnim agencijama pokaže volja u BiH da se radi na ovom planu. Naravno, ovo je uzaludan pokušaj jer on ide sa najslabijeg logističkog i bezbjednosnog nivoa. Federalni MUP je virtualni MUP, svi resursi su u kantonima kad je riječ o Federaciji.“
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG