Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Milion maraka za Plan saradnje sa Hagom


Banjaluka, zgrada Vlade RS

Vlada Republike Srpske usvojila je Plan saradnje sa Haškim tribunalom. Ima li nekih bitnijih izmjena u odnosu na iste planove prethodnih godina?

Vlada RS-a usvojila je ju četvrtak Akcioni plan o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Njegovi ciljevi su nepromijenjeni u odnosu na akcioni plan za 2007. godinu, a odnose se na prekid svih finansijskih tokova prema optuženim licima koja se nalaze na slobodi, otkrivanje mreže pomagača, te lociranje, predaju ili hapšenje lica za kojima Haški tribunal još uvijek traga.
Šef Sekretarijata Vlade RS-a za odnose sa Haškim tribunalom Jovan Spaić kaže da, za razliku od prethodnog plana za čiju realizaciju je bilo predviđeno 500.000 konvertbilnih maraka, budžet za novi plan je duplo veći i iznosi 1.000.000 maraka. Kako prethodni akcioni plan Vlade RS-a pred lice pravde nije doveo najtraženije optuženike, Spaića smo pitali da li ovogodišnji plan sadrži neki novi pristup u pronalaženju i privođenju haških bjegunaca:
“U principu ne sadrži, izuzev što je veći naglasak možda sada na obavezama u pogledu zamrzavanja imovine lica koja su optužena pred Haškim tribunalom jer je procjena da bi tu moglo biti nekih mogućnosti da nešto nije urađeno potpuno do kraja zbog toga što imovina može biti eventualno na drugim licima, pa da tu curi. I ovaj dio oko mreže podrške - da se taj broj lica koji spada u tzv. mrežu podrške identifikuje u maksimalno mogućem broju kako bi se ta mreža presjekla.”
Spaić, takođe, kaže da je Akcionim planom predviđeno da Vlada RS-a obezbijedi uslove za nastavak saradnje sa institucijama Republike Srbije i Republike Crne Gore. Prethodni akcioni plan je rađen, kaže šef Sekretarijata, s pretpostavkom da se haški optuženici nalaze u BiH. On podsjeća da svi pokazatelji govore da pomenuta lica više nisu na ovim prostorima, i dodaje:
“Ali je obaveza tih institucija da se ponašaju i rade kao da se nalaze i da te podatke do kojih dolaze upotrebljavaju u tom smislu i dostavljaju odgovarajućim institucijama u okruženju kako bi i te tamo institucije mogle da da izvrše svoju obavezu prema Haškom tribunalu.”
A Sekretarijat Vlade RS-a dostavio je nedavno Sekretarijatu Međunarodnog tribunala u Hagu i Savjetodavnoj komisiji za arhive međunarodnih sudova UN-a za bivšu Jugoslaviju i Ruandu odluku Parlamenta RS-a kojom se utvrđuje štetnost odluke Predsjedništva BiH od 6. marta ove godine. Ova odluka Predsjedništva odnosi se na prebacivanje arhivske građe Tribunala u BiH, a entitetska skupština ocijenila ju je štetnom po vitalni interes RS-a smatrajući da bi se smiještanjem u Sarajevo arhiva zloupotrebljavala u procesima protiv Srba. Zbog toga je Sekretarijat Vlade RS-a pozvao Sekretarijat Haškog tribunala da na temu arhivske građe održe zajednički radni sastanak.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG