Dostupni linkovi

Zahtjev za EU u prvoj polovini godine


Predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić najavio je da će Crna Gora u narednih nekoliko sedmica zatražiti članstvo u EU. Međutim, diplomate i parlamentarci ne misle da je to realno.

Za sada postoje svi uslovi koji ukazuju da Vlada Crne Gore zaista može u prvoj polovini 2008. godine podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, rekla je za naš program Ana Vukadinović, sekretar Sekretarijata za evropske integracije, govoreći o mogućem datumu podnošenja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Vukadinović kaže da je vremenski okvir za aplikaciju, između ostalog, postavila i Skupština Crne Gore:
"Skupština Crne Gore je usvojila od 27. decembra Rezoluciju o ispunjavanju obaveza u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u kome ona predlaže Vladi da već u prvoj polovini 2008. godine podnese zahtjev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Takođe, ovom rezolucijom, govori se o više procesa i Crne Gore procjenjuje da je na putu evropskih integracija zaista dosta urađeno. Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i Privremenog sporazuma već od prvog januara na snagu i mi smo već počeli na sastancima Privremenog odbora za implementaciju Privremenog sporazuma i čak smo imali već i sastanak Pododbora vezano za unutrašnje tržište i konkurenciju".
Juče je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa slovenačkim kolegom Francom Cukjatijem, predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izjavio da će Crna Gora u narednih nekoliko sedmica zatražiti članstvo u Evropskoj uniji. Nakon toga reagovala je Slavica Milačić, ambasador Crne Gore pri Evropskoj uniji, koja je rekla da u ovom trenutku ne postoji ni potencijalni datum za aplikaciju. Ona je naglasila da bi se po pitanju aplikacije u ovom trenutku zadržala u okvirima namjera da država uskoro podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. "Ne samo zbog toga što u ovom trenutku ne raspolažemo orijentacijom potencijalnog datuma za aplikaciju, već zbog toga što iskustvo svih država pokazuje da u bilo kojoj fazi pristupanja treba izbjegavati striktno vezivanje za datume", izjavila je Milačić za "Republiku".

Ana Vukadinović, sekretar Sekretarijata za evropske integracije je, rekavši da paralelno sa procesom implementacije sporazuma, Crna Gora priprema i nacionalni program za integraciju koji se odnosi na ispunjavanje političkih i ekonomskih kriterijuma, kao i na sposobnost Crne Gore da prihvati obaveze iz zakonodavstva Evropske unije, naglasila da očekivanje skorog apliciranja nije bez osnova:
"Vjerujemo da sve ono što Crna Gora čini uz finansijsku podršku Evropske unije da omogućava Crnoj Gori da zaista imamo jedan zavidan pokazatelj uspjeha u ispunjavanju rezultata na putu evropskih integracija i uspostavljanju demokratije vladavine prava, ali takođe i na uspostavljanju jedne apsolutno funkcionišuće tržišne ekonomije koja postaje svakom danom sve konkurentnija, što nam naravno daje i osnov da ubrzo podnesemo zahtjev za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji".
Izjava crnogorskog predsjednika parlementa o datumu kada bi Crna Gora trebalo da podnese zahtjev za članstvo u Uniji naišlo je na podozrenje većine poslanika i članova Skupštinskog odbora za međunarodne odnose i evropske integracije.
Komentarišući najavu Ranka Krivokapića, predsjednika crnogorske Skupštine, da će Crna Gora već narednih dana aplicirati za članstvo u Evropsku uniju lider Demokratske unije Albanaca i član Skupštinskog odbora za evropske integracije Ferhat Dinoša kaže da nije siguran oko tih rokova:
"Mislim da je će Crna Gora ići ubrzano tim putem, da će kao mala sredina ići sa jasnim demokratskim ambijentom biti ozbiljan konkurent na tom putu. Ne mislim da je to baš ovih dana, ali u bliskoj budućnosti i takva aplikacija bi bila očekivana i plodotvorna".
U Narodnoj stranci smatraju da se Krivokapić: "Poslužio jeftinim političkim trikom u susret predsjedničkim izborima. Lider Narodne stranke Predrag Popović:
"Tu se više radi o jednom neozbiljnom pristupu tom problemu i da ipak treba saslušati one koji su direktno uključeni u cio proces evropskih integracija Crne Gore koji, bar do danas to nijesam čuo, nijesu ni približno takvi optimisti kakav je gospodin Krivokapić. Čini mi se da ovo služi za uveseljavanje naroda, bolje rečeno, sijanje lažnih nada da ćemo ostvariti nešto u susret šestom aprilu, odnosno izborima u Crnoj Gori i da je sve to u funkciji te predizborne propagande, ali Demokratska partija socijalista je ipak prepustila ovu ulogu uveseljivača širokih narodnih masa predsjedniku njihovog "privjeska", partije koja je sa njima u koaliciji".
I Goran Danilović, visoki funkcioner Srpske narodne stranke, upozorava Krivokapića da bi kao predsjednik Skupštine morao davati odmjerenije i ozbiljnije izjave:
"Gospodin Ranko Krivokapić je čovjek koji pokušava na različite načine i najbolje kako on misli da pomogne izbornoj kampanji Filipa Vujanovića. Ko zaista vjeruje da je Crna Gora spremna nakon svega što su nam iz Evropske komisije i drugih evropskih institucija saopštili da treba da uradimo, da apliciramo u narednih par dana, onda neka aplicira zajedno sa gospodinom Krivokapićem. Sve je u skladu sa izbornim porukama i obećanjima vlasti koja se graniče vrlo često sa naučnom i političkom fantastikom".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG