Dostupni linkovi

Pelosi poziva na istragu o Tibetu


Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Kina nastavlja s jačanjem vojne prisutnosti na Tibetu kako bi slomila već gotovo dvotjedne anti vladine demonstracije za koje odgovornim drži tibetanskog duhovnog vođu Dalaj Lamu. Međunarodna zajednica već danima upozorava službeni Peking da se suzdrži od nasilja, dok je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi nakon susreta sa Dalaj Lamom danas uputila poziv medjunarodnoj zajednici da javno optuži Kinu za način vladanja u Tibetu.

Kolone vojnih vozila kreću se prema Tibetu, tisuće kineskih vojnika već je stiglo u okolna područja. Vojno pojačanje, ocjenjuju promatrači, posljedica je prvog priznanja Pekinga da se pucalo na demonstrante 16. ovog mjeseca. No, dok Kina priznaje da je poginulo svega nekoliko ljudi, tibetanski aktivisti ističu da je ubijeno više od 100 ljudi.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Američkog kongresa susrela sa sa Dalaj Lamom u indijskom gradu Dharamsala gdje je sjedište tibetanske vlade u egzilu. Pozvala je medjunarodnu zajednicu da istraži kako Kina vlada Tibetom.

Pelosi je najviša američka koja se sastala sa tibetanskom vladom u egzilu nakon što su prosvjedi u Lhasi postali nasilni. Situaciju u Tibetu nazvala je "izazovom za savjest svijeta". Pelosi je kazala da ne poziva na bojkot Olimpijskih igara, ali je pozvala na međunarodnu istragu onoga što se događa u Tibetu.
Posjet Nancy Pelosi tibetanskoj vladi u egzilu nedvojbeno će naljutiti Kinu, koja Dalaj Lamu drži odgovornim za prosvjede, a što duhovni vođa Tibetanaca negira. Naime, tibetanska vlada u egzilu jest dala uputstva za antikineske demonstracije, ali oni su daleko od poziva na nasilje. Predsjednik Komiteta Solidarnost i glasnogovornik vlade u egzilu Karma Choephel je istaknuo kako aktivnosti trebaju biti nenasilne, miroljubive, i "može se demonstrirati, može se štrajkati glađu, bdjeti uz svijeće, itd. To su osnovne smjernice našeg pokreta".

Prosvjedi u Tibetu počeli su u znak sjećanja na ustanak protiv kineske vlasti 1959, a ove demonstracije su i najveće u posljednjih dvadeset godina.
XS
SM
MD
LG