Dostupni linkovi

Hrvatski gospodarstvenici ne očekuju promjene


Zagreb
Zagreb

Povišeni tonovi u izbornoj kampanji u Srbiji, ali bez ozbiljnijih problema u poslovnoj saradnji između dvije zemlje - tako hrvatski privrednici predviđaju perspektivu ekonomskih odnosa nakon hrvatskog priznanja Kosova.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Uprave zagrebačkog «Kraša» Nadan Vidošević, u izjavi za naš radio je optimističan. Bez ekonomske suradnje Hrvatske i Srbije nema rasta ni razvoja, dakle – niti rješavanja pitanja nezaposlenosti:

«Naravno da su u vrijeme velikih emocija mogući i pojedini incidenti, ali načelno sam optimist, iz vrlo praktičnih razloga – temeljno pitanje dviju država je ekonomski rast, koji rješava socijalne probleme u zemlji, prije svega nezaposlenost.»

Ako je negdje napravljen pozitivan rezultat, onda je to u međusobnoj razmjeni, koja je od 30 milijuna dolara 2000. godine narasla na milijardu dolara u 2007. godini, sa tendencijom rasta i sa hrvatskim očekivanjima da se za koju godinu digne do razine aktualne hrvatske robne razmjene sa Bosnom i Hercegovinom, a to je dvije milijarde dolara, kaže Vidošević:

«Postavlja se pitanje koja bi to politika, ma kako bila garnirana iracionalnostima, išla protiv tih rezultata. To je zapravo podloga mom optimizmu. U danima izborne kampanje u Srbiji će biti malo više emocija nego što treba, ali ne u smislu da bi to pravilo strateški zaokret prema Hrvatskoj.»

On ima podjednako pozitivna očekivanja i oko poslovanja «Kraša» u Srbiji:

«,Kraš je manje-više dobro pozicioniran u redovitoj trgovačkoj mreži u Srbiji i mi ne očekujemo nikakve posebne negativne posljedice. Dapače, planiramo se širiti na srpskom tržištu. Planiramo izgradnju distribucionog centra, koji bi bio naša odskočna daska ne samo za srpsko tržište, nego i dalje. Tako da se tu ništa neće mijenjati. Ja sam optimističan.»

«Podravka» iz Koprivnice posljednjih godina bilježi dvocifreni postotak rasta poslovanja sa Srbijom i vrlo brzo planiraju dostići prijeratne brojke. «Do 1990. godine prodavali smo na tržištu Srbije 40 posto proizvodnje i kupovali 60 posto sirovina, i tome se želimo vratiti», kaže za naš radio član Uprave koprivničke «Podravke» Drenislav Žekić. On ne očekuje bitnije promjene u poslovanju sa Srbijom:

«Naše poduzeće, koje je smješteno u Beogradu i pokriva teritorij cijele Srbije, radi. Tržišno se širimo. Znamo da je tamo sve veća konkurencija, ne samo domaćih nego i inozemnih kompanija, posebno u području prehrambenih proizvoda. Ni do sada nije imala, pa vjerujem da neće ni nadalje, politika imati bitnijeg negativnog utjecaja na naše poslovanje u Srbiji.»

Žekić za vrlo blisku budućnost najavljuje ne stagnaciju, već ekspanziju suradnje:

«Hrvatsko gospodarstvo samo slijedi društvene i političke realnosti na ovim našim prostorima. Vjerujem da neće biti bitnijih negativnih utjecaja. Dapače, mislim da će vrlo brzo doći do smirivanja i do obostrane gospodarske ekspanzije. Mislim da je to gospodarska realnost
XS
SM
MD
LG