Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bush za RSE: SAD će pregovarati sa Iranom


George W. Bush

SAD će ponovo pregovarati s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, izjavio je američki predsjednik George Bush u intervjuu Radiju Farda, odnosno iranskom servisu Radija Slobodna Evropa. Prema njegovim riječima, još postoje šanse da se približe jako suprostavljeni stavovi Vašingtona i Teherana o karakteru iranskog programa.

RSE: Predsjedniče, u trenutku dok vi i vaši saveznici pokrećete globalnu inicijativu za borbu protiv terorizma, šta mislite koji je vaš najvažniji izazov na putu zaustavljanja ambicije iranske vlasti da obogaćuje uranijum?

Bush: Jedan od načina, koji sam i ponovio, je da bi iranci trebalo da imaju nuklearni program za civilne potrebe. Njihovo je pravo da ga imaju. Problem je što ne vjerujemo vlastima u Teheranu da će tako i učiniti, jer su krili u prošlosti jedan program obogaćivanja u vojne svrhe, a mogu ga skrivati i ubuduće, ko to zna. Izjavili su da žele nuklearni program da bi ubijali ljude na srednjem istoku. To je za Ameriku, ali i ostatak svijeta, apolustno neprihvatljivo. Ali ono što je za mene prihvatljivo je rad sa Rusijom koja će da obezbijedi gorivo za dalji rad iranskih nuklearnih elektrana. Veoma malo ljudi u svijetu danas vjeruje liderima u Teheranu. Ako vlada promijeni svoje dosadašnje ponašanje, to će predstavljati napredak za cijeli iranski narod.

RSE:
Koju bi ste poruku uputili narodu Irana na persijsku Novu godinu, naročito ženama i generacijama mladih?

Bush: Poručujem im da Sjedinjene Države poštuju veliku iransku istoriju i kulturu, da osjećamo veliko postovanje prema narodu ali i da imamo probleme sa vladom zato što je u međuvremenu donijela odluke koje su dovele do izolacije iranskog naroda. Poruka mladima u Iranu je da će njihova zemlja jednoga dana biti slobodna. I to ce biti vrijeme blagostanja za njih. Moja poruka iranskim ženama je da američke žene dijele njihove želje da im djeca odrastaju u društvu koje nudi nadu i u društvu u kojem će živjeti u miru.
XS
SM
MD
LG