Dostupni linkovi

Prijetnja novim napadima


Prethodna audio poruka, u kojoj Bin Laden upozorava evropske zemlje da prestanu pomagati SAD u Afganistanu, objavljena je krajem novembra 2007.
Prethodna audio poruka, u kojoj Bin Laden upozorava evropske zemlje da prestanu pomagati SAD u Afganistanu, objavljena je krajem novembra 2007.

Kasno sinoć na web siteu s islamističkim sadržajem pojavila se nova poruka u kojoj Osama bin Laden upozorava da će ozbiljno reagirati na ponovno objavljivanje karikatura poslanika Muhameda.

Stručnjaci ovo tumače prijetnjom novim napadima i to u Evropi.

"Odgovor će biti ono što budete vidjeli a ne čuli i neka nas naše majke proklinju ako ne uspijemo prenijeti pobjednosnu poruku od Boga", izjavio je glas za koji se vjeruje da je Bin Ladenov. U poruci se ne pominje koje bi to konkretne akcije mogle biti

U petominutnoj poruci, prvoj koju je Bin Laden poslao u ovoj godini, ne spominje se peta godišnjica američke invazije na Irak. Ova godišnjica pada upravo u vrijeme dok muslimani obilježavaju rođendan poslanika Muhameda i dvogodišnjicu kontraverzi koju je izazvalo objavljivanje karikatura.

Danske novine su 13. februara ponovo objavile jednu od karikatura, koja prikazuje Muhammeda kako nosi turban u obliku bombe, kako bi ilustrirale svoje obavezivanje na slobodu govora nakon što je policija javila da je otkrila plan ubistva karikaturiste. Danske obavještajne službe saopštile su da je ponovno objavljivanje kartikatura privuklo "negativnu pažnju" prema Danskoj i moglo bi poveććti rizik za Dance u zemlji i u inostranstvu.

Prvih 12 karikatura objavljenih u danskim novinama izazvalo je velike proteste u muslimanskim zemljama u 2006. Prošlog mjeseca došlo je do novih protesta. Muslimani, naime, smatraju te karikature uvredom, jer opisuju Poslanika kao nasilnu osobu. Osim toga u islamskoj tradiciji svako prikazivanje poslanikovih slika drži se negativnim, jer se islam protivi idolatriji.

U svojoj poruci, Bin Laden je opisao ponovno objavljivanje karikatura kao "novi krstaški rat" protiv islama, za koji je rekao da je papa u njemu igrao "veliku i dugu ulogu". "Otišli ste predaleko u svojoj nevjeri objavljivanjem tih uvredljivih crteža. To je teža i ozbiljnija tragedija a njene posljedice će biti ozbiljnije", izjavio je on, sudeći po transkriptu koji je objavio institut SITE, američka grupa koja nadzire poruke terorista.

Bin Laden je odbacio "opravdanja" Evrope pozivanjem na slobodu izražavanja kako bi se opravdalo objavljivanje karikatura. "Ukoliko niko ne provjerava slobodu vašeg izražavanja, onda dopustite da naša srca budu otvorena za slobodu naših djela", izjavio je Bin Laden.
XS
SM
MD
LG