Dostupni linkovi

Soliterska Budva


Budva
Budva

Što se sve u Crnoj Gori događa dok traje debata o Prostornom planu ilustruje i najnoviji primjer iz Budve. Gotovo svakodnevna kršenja Zakona o urbanizmu toliko su osilila vlast u tom gradu da njeni predstavnici mogu bez posljedica javno da priznaju da svjesno krše propise. Vjerovatno zbog toga i svaki plan budvanske vlasti prolazi bez ozbiljnijeg otpora državnih institucija, ali i opozicije u toj opštini.

Budva je grad države u kojoj opštinski zvaničnik može javno potvrditi da ne poštuje zakon i - nikom ništa. Na zasijedanju lokalnog parlamenta sekretar za investicije Dragan Marović ovako je obrazložio zašto krši zakon:
"Dobiti rješenje o lokaciji, građevinsku dozvolu je postupak koji može da traje od 473 dana do 734 dana. Ako u tome tražite krivicu onda jedan od glavnih krivaca za to sam ja jer su mnogi projekti krenuli bez građevinske dozvole, oglušavao sam se na pozive Ministarstva da zaustavim gradnju, ja lično mislim da neću zaustaviti ni fakultet, ni vrtić, ni bulevar, nijedan od onih projekata koji ovom gradu nedostaju. Ako je to vaše zadovoljstvo da u tim greškama tražite moju ostavku, izađite i recite to, mene to upšte neće smetati".
Kako vladajuća koalicija DPS SDP ima većinu u lokalnom parlamentu izvjesno je da će sporni Urbanistički plan Budva centar sa dvadesetak solitera duž obale biti odobren u Skupštini. Opozicija neće biti ipak unisono protiv. Liberal Ante Petković ima razumijevanja za nebesku Budvu:
"Tu ima dosta i zlonamjernih ljudi samo da napadaju nešto radi napadanja. Znači, u slučaju da su to luksuzni hoteli, kvalitetni hoteli, bez obzira da li su na deset ili petnaest spratova - jer jedan "Šeraton" ili "Hilton" ne može biti na četiri, pet spratova nego mora bit veliki sa restoranima, sa spa centrima, sa svim ostalim - mi ćemo to podržati".
Odbornik Radikala u budvanskoj Skupštini Rajko Kuzman kaže da će glasati protiv soliterske Budve:
"Sigurno nećemo to podržati iz razloga što svi znamo da je Budva trusno područje, da su svi eksperti i naši, i bivše Jugoslavije, i svjetski, skrenuli pažnju nakon zemljotresa 1979. koliko je dozvoljena spratnost. Budva ima još dovoljno prostora, iako je nagrđeno ovo jezgro grada: Herceg Novi je grad u brdu, pa opet se gradi".
I pored oštrih duela za govornicom lokalnog parlamenta, budvanska SNP, čini se, sasvim dobro sarađuje sa vlašću u urbanističkim oblastima. Najnoviji primjer je činjenica da je predsjednik budvanskog SNP-a među čelnim ljudima "Budva Holding"-a, nedavno formiranog preduzeća koje gazduje opštinskom zemljom i odlučuje o tome kome će je i za koliko novca prodati. Kada je riječ o planu Budva centar SNP neće glasati za, ali ni protiv, kaže odbornik Boško Vujačić:
"Sad se vidi namjera, istinska i prava namjera onih koji su to osmislili, a to je da se kroz detaljne planove turistička zona neposredno uz morsku obalu faktički na najgori način devastira, betonira, da neko u vrlo, vrlo kratkom roku zaradi ogroman novac".
RSE: Znači li to da ćete biti uzdržani pri glasanju?
Vujačić: Sigurno.
XS
SM
MD
LG