Dostupni linkovi

Umro Arhtur Clarke


Arthur C. Clarke je proslavio 90-ti rođendan 18. decembra 2007.
Arthur C. Clarke je proslavio 90-ti rođendan 18. decembra 2007.

Svijet znanstvene fantastike ostao je bez jednog od svojih najvećih vizionara. Umro je sir Arthur Clarke, čovjek koji je opisivao bolju budućnost od one kojoj svjedočimo danas. Napustio je ovaj svijet u dubokoj starosti, prevalivši devedesetu kao posljednji preostali velikan "zlatnog doba" znanstvene fantastike. Umro je u Sri Lanki gdje je živio od 1956.

Clarke je rođen u engleskom Somersetu. Siromašni mladić nije mogao studirati, ali se tijekom rata počinje baviti znanošću u Royal Air Forceu, i sudjelovao je u razvijanju radara zahvaljujući kojima je dobivena Bitka za Britaniju.

Nakon rata, stečeno znanje matematike i fizike usavršava završivši King's College u Londonu. Njegov možda najveći znanstveni doprinos čovječanstvu je popularizacija koncepta geosinkrone (geostacionarne) orbite, ključan za satelitski prijenos podataka. Zbog njegovih zasluga za prihvaćanje te ideje, orbitalni pojas iznad ekvatora na visini od 35 kilometara i 786 metara – u kojem sateliti imaju geosinkroni položaj, uvijek isti u odnosu na neku točku na Zemlji – zove se Clarkeov pojas. Inače, po njemu je nazvan i jedan asteroid, 4923 Clarke, kao i vrsta dinosaura otkrivena u Australiji, serendipaceraptors arthurclarkei.

Još kao mlad počeo se baviti pisanjem, da bi mu se od 1951. potpuno posvetio. Slavu je stekao kratkom pričom "The Sentinel" koja nije dobila zeleno svijetlo na jednom BBC-ovom natječaju 1948. No sreća mu se osmjehnula u liku Stanleya Kubricka. Zajedno sa redateljem priču je proširio u roman i scenarij za film "2001: odiseja u svemiru". Po "Odiseji u svemiru" Clark je postao poznat u svijetu, iako je napisao više od 100 sjajnih djela.

Kada su ga na proslavi 90-tog rođendana pitali kako bi želio da bude zapamćen, Clark je rekao:

"Imao sam raznoliku karijeru, kao pisac, istraživač podmorja, promotor svemira i popularizator znanosti. Od svega ovoga, najviše bih volio da budem zapamćen kao pisac, onaj koji je zabavljajao čitatalje i, nadam se, širio njihovu maštu".
XS
SM
MD
LG