Dostupni linkovi

U Zastavi strahuju od blokiranja izvoza oružja


Ministri Dinkić i Šutanovac u poseti fabrici Zastava oružje
Ministri Dinkić i Šutanovac u poseti fabrici Zastava oružje

Kragujevačka fabrika Zastava oružje, koja je ove godine planirala izvoz u vrednosti od 30 milona dolara, sa velikom neizvesnošću prati zaoštravanje političkih odnosa Srbije sa Sjedinjenim Americckim Državama i Evropskom unijom, jer na tim tržištima ostvaruje najveći devizni prihod.

Ova fabrika sa 2.600 zaposlenih prošle godine je izvezla vojnu opremu i naoružanje u vrednosti 15 miliona dolara. Do sada je već ugovorila izvoz u Irak i SAD u vrednosti od skoro 20 miliona dolara, ali bi eventualna samoizolacija Srbije mogla da upropasti sve dosadašnje ugovore. Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac smatra da je taj strah potpuno opravdan, tim pre što je naoružanje politički proizvod čiji je plasman na svetskom tržištu pod izuzetnom kontrolom:

"Moram da naglasim da je proizvod Zastava oružja politički prizvod, da se taj proizvod uvozi i izvozi na osnovu političkih odluka, i da ti ugovori, ukoliko mi u Srbiji rešimo da ne budemo orijentisani ka zapadnom tržištu i zapadnim zemljama, bojim se, neće moći da se realizuju."

Ministar Šutanovac kaže za RSE da nestabilna politička situacija u Srbiji tera iz nje strane investitore, ističući da zbog takvog stanja i strani kupci počinju da izbegavaju našu robu:

"Svi izvozni programi će biti ugroženi zbog ovakve situacije. Juče smo ponovo dopustili da budemo najlošija vest na svim međunarodnim televizijama i mislim da je to slika koja nam nikako ne odgovara. Verujte, u situaciji u kojoj se nalazimo svaka vest koja ide u pravcu destabilizacije pre svega tera strane investitore i ljude koji bi želeli i da ulažu u vašu fabriku i da kupuju vašu robu."

Uprkos realnoj opasnosti od blokiranja izvoza domaćeg oružja Vlada Srbije je odlučila da podstiče izvozna nastojanja kragujevačke vojne fabrike. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže za naš program da domaća vojna industrija ima dobru izvoznu perspektivu, ali da su joj za realizaciju ambicioznih planova pre svega potrebni mir i stabilnost u zemlji:

"Odlučili smo, na osnovu biznis plana koji su nam dostavili, da sa 30 miliona dinara mesečno, od ovog meseca do kraja godine, podržimo taj program kako bi se i modernizovala oprema i nabavio odgovarajući repromaterijal. Ova fabrika ima perspektivu, namenska industrija ima perspektivu."

Direktor fabrike Zastava oružje Rade Gromović kaže da ta firma očekuje od države stvaranje uslova za nesmetanu proizvodnju i finansijsku pomoć za realizaciju izvoznih planova:

"Apsolutno smo spremni, s tim što je potrebno da u relativno kratkom periodu obezbedimo investicije, koje su redu veličine od 1.5 eura, koje će nam bitno pomoći da izvršimo revitalizaciju i remont opreme koja se mora dovesti na nivo kako bi mogla da provuče tu proizvodnju koju smo ugovorili ove godine."

Domaća vojna industrija je posle višegodišnje agonije ponovo uspela da normalizuje proizvodnju, a pre mesec dana samo sa Irakom je potpisan ugovor o izvozu vojne opreme i naoružanja u vrednosti od 235 miliona dolara. Zbog svega toga zaposleni u domaćim fabrikama namenske proizvodnje se nadaju da najnoviji problemi sa kojima se suočava Srbija neće ugroziti njihovu proizvodnju i izvozne planove."

XS
SM
MD
LG