Dostupni linkovi

Jačaju zahtjevi za bojkot Olimpijade u Kini


Međunarodne organizacije za ljudska prava pozvale su u utorak demokratske vlade da u nekom obliku bojkotiraju Olimpijske igre u Pekingu zbog gušenja sloboda na Tibetu, no bojkot cijelih igara zasad nije na dnevnom redu, prenose agencije.
Glavni tajnik udruge Reporteri bez granica Robert Menard pozvao je šefove država da bojkotiraju svečanost otvaranja OI u Pekingu i time ukažu na neprihvatljivo kršenje ljudskih prava na Tibetu.
Slična su stajališta u utorak oglasili i predsjednik Europskog parlamenta Nijemac Hans Gert Poettering, te udruga za ljudska prava Human Rights Watch.
Bojkot cjelokupnog sudjelovanja na OI još nije na dnevnom redu, kazao je Menard i ocijenio da bi jedan "atletičar trebao ponijeti tibetansku zastavu i pokazati je u trenutku kada bude na podiju".
Predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jacquesa Roggea Menard prozvao je "Poncijem Pilatom" jer mjesecima izbjegava uručiti kineskim vlastima popis od tridesetak kineskih disidenata.
Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch pozvala je političare da dobro razmisle prije nego odluče putovati u Peking.
XS
SM
MD
LG