Dostupni linkovi

Strahovanje od hapšenja Bošnjaka iz Srebrenice


Srebrenica
Srebrenica

Srebrenički Bošnjaci ovih dana žive u strahu da će biti uhapšeni i odvedeni u Srbiju, gdje je navodno protiv njih pokrenuta istraga zbog, kako se navodi, zločina nad Srbima, pa su neki od njih napustili ovaj grad i sklonili se na područje Federacije. U Tužilaštvu Srbije za ratne zločine našem beogradskom dopisništvu je rečeno da su svjevremeno primili krivučnu prijavu protiv Bošnjaka iz srebereničkog regiona, da su je proslijedili pavosuđu BH i da se sada ne bave tim slučajem.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je sve bh. građane koji su učestvovali u odbrani BiH da budu oprezni, te da izbjegavaju putovanja u Srbiju. Povod Silajdžićevog poziva su medijski izvještaji o navodnom zahtjevu za hapšenje Bošnjaka sa područja Srebrenice, koje je, navodno, izdala Srbija.

Mediji se pozivaju na zahtjev za pokretanje krivičnog postupka protiv 52 osobe bošnjačke nacionalnosti koje je nevladina organizacija Spona prije nekoliko mjeseci uputila Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu. U ovoj organizaciji tvrde da su ti Bošnjaci činili zločine u Srebrenici za vrijeme rata.
Predsjednik Spone Branislav Dukić kaže da je zahtjev podnesen srbijanskom tužilaštvu zbog toga što niko od predstavnika sudskih organa u BiH, iako im je isti zahtjev upućen, nije uradio ništa u vezi s tim pitanjem:
„Mi smo to dali zamjeniku javnog tužioca Specijalnog suda u Beogradu. On je nas primio. Mi smo dostavili materijal - oko 150 je stranica tog materijala, tih izjava koje smo mi dali sa imenima i prezimenima.
Na spisku se, između ostalih, nalaze sadašnji načelnik opštine Abdurahman Malkić i nekadašnji policijski službenik Hakija Meholjić. Meholjić, koji se prije nekoliko godina vratio u Srebrenicu, trenutno boravi u Tuzli na medicinskom ispitivanju. Iako su se pojavile medijske spekulacije kako je u Tuzlu došao zbog straha od privođenja u Beograd, Meholjić to odlučno negira. Kaže da će se vratiti u Srebrenicu i sam brinuti za svoju sigurnost:
„Normalno da nije ugodno jer ima nekih nagovještaja da će biti tajnog hapšenja, da neki specijalci ubacuju u gepeke i voze tamo u Srbiju itd. Mislim to bi bilo vrlo, vrlo ružno. Ako se dogodi bilo kojem Bošnjaku, onda teška sitaucija je na prostorima BiH sigurno.“
Predsjednik demobilisanih boraca Srebrenice Zulfo Salihović navodi da je priča o navodnom spisku izazvala strah kod ljudi koji su se vratili u Srebrenicu jer se ne zna ko se na spisku nalazi. Salihović, koji je tokom rata bio načelnik jedne od brigada Armije BiH u Srebrenici, kaže da mu je savjest čista:
„Nisam sigurno ni silovao, ni klao, ni ubijao, i upravo meni je čista savjest i spreman sam u svakom trenutku naći se pred pravosudnim organima nepristrasnim - da li to bio Haški, da li to bio Sud BiH, a ne da se nađem pred tužilaštvom, odnosno sudom Republike Srbije.“
Direktor Policije RS-a Uroš Pena kaže da je upoznat da je nevladina organizacija Spona uputila zahtjev srbijanskom tužilaštvu, ali da bilo kakvog hapšenja u BiH neće biti. Prvi čovjek entitetske policije svim Srebreničanima garantuje sigurnost:
„Budući da se radi o državljanima BiH gdje nema izručenja, apsolutno je irelevantno je pričati o takvim glupostima. Aposlutno nema nikakvog hapšenja takvih lica.“
U Tužilaštvu BiH navode da nisu dobili nikakvo zvanično obavještenje da su protiv osoba iz Srebrenice eventualno raspisane potjernice. Portparol Boris Grubešić:
„Niti je nama dostavljen neki zahtjev takve ili slične sadržine, a Tužiteljstvo BiH nema ni ovlasti. Dakle, sukladno zakonu, za postupanje po takvoj vrsti zahtjeva nadležne su neke druge institucije.“
Predstavnici demobilisanih boraca Srebrenice uputiće danas zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Sudu BiH i Kancelariji visokog predstavnika u kojem traže od tih institucija da saznaju da li postoji lista s osobama iz Srebrenice protiv kojih je pokrenut postupak kod srbijanskih pravosudnih organa. Ukoliko se takva informacija potvrdi, iz Organizacije demobilisanih boraca zahtijevaju da se spisak objelodani ili da se traži njegova relevantnost.
XS
SM
MD
LG