Dostupni linkovi

Porodica pozvala Župljanina da se preda


U pismu koje prenose mediji, porodica haškog optuženika Stojana Župljanina moli da se preda. U faksimilu pisma, u čijem potpisu stoji: Tvoji Pavle, Mladen i Divna, ističe se da porodica Župljanin veoma teško živi

"Situacija je gora nego ikad i vjeruj nam, neće biti bolje sve dok se ti kriješ. Dosadašnji prijatelji i rođaci ne smiju da kontaktiraju sa nama iz straha za sopstvenu bezbjednost. Trpimo neviđen pritisak policijskih i međunarodnih vojnih snaga zbog čega osjećamo veliki strah i što uzrokuje naše sve dublje psihičko i fizičko propadanje. Naša patnja ne vrijedi više bilo kakvog žrtvovanja", navodi se u pismu.
Iako se već provlače nezvanične informacije da je u objavljivanje poziva na predaju uključena direktno i policija, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske to demantuju.
Na osnovu naredbe Suda BiH, imovina porodice Župljanin u Maslovarama zapečaćena je zbog istrage koju vodi državno Tužilaštvo o mreži pomagača Stojanu Župljaninu. Tako u pismu piše i sljedeće:
"Zbog velikih novčanih dugovanja prodaće nam našu benzinsku pumpu a najvjerovatnije i kuću. U takvoj situaciji naš život ima sve manje smisla i zato te iskreno molimo da prekineš ovu agoniju i da se predaš, jer ovo neće prestati. Ne želimo da nam se desi nešto gore i ružnije, da neko nastrada, jer tada više neće biti važno zašto se kriješ. Situacija je takva da obični ljudi misle da si nas otpisao, da brineš samo o sebi."

Haško tužilaštvo Stojana Župljanina optužuje da je kao ratni načelnik Centra službe bezbjednosti u Banjaluci bio odgovoran za planiranje i vođenje svih operacija, te za zločine koje su počinile policijske jedinice na tom području. U optužnici se navodi da je Župljanin učestvovao u progonima na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, te zločinu protiv čovječnosti.
XS
SM
MD
LG