Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ponovno snižavanje kamatnih stopa


Zgrada New York burze

Američke savezne rezerve večeras po srednjeevropskom vremenu bi trebale sniziti glavne kamatne stope kako bi ublažile kreditnu krizu koja vlada u SAD. Analitičari vjeruju da bi se moglo raditi o snižavnju stopa do 1%.

No, nisu uvjereni da bi to moglo biti dovoljno da se znalajnije utječe na krizu, odnosno da se poboljša ionako već dobrano načeta vrijednost dolara.

Svjetske burze u utorak su se stabilizirale i počele oporavljati od prošlotjednog gotovo kolapsa, između ostalog i zbog brze prodaje investicijske banke Bear Stearns. Blagi oporavak je stigao nakon najava da će američke Federalne rezerve ponovno smanjiti vrijednost kamatnih stopa i to na najnižu razinu u posljednjih pola stoljeća.

Dolar će nastaviti slabiti kažu analitičari, a David Pais, financijski strateg londonskog Citya, kaže kako je teško prognozirati što bi moglo pomoći dolaru u ovom trenutku. Lucinda Chan, direktorica jednog od investicijskih fondova u Austaraliji, ističe kako Federalne rezerve rade sve kako bi stabiliziarle financijsko tržište, ali nekoliko posljednjih smanjivanja kamatnih stopa nisu donjeli dugoročna poboljšanja. I Nick Edwars, financijski novinar Reutersa, za naš radio kaže kako je "zabrinut zbog toga što smatra da samo rezanje kamatnih stopa neće zaustaviti propadanje. Radi se o krizi povjerenja u tržište i načina na koji funkcioniraju američke Federalne rezreve. Nema mnogo povjerenja u to da samo rezanja kamatnih stopa može samo po sebi promijeniti stvari", ističe Edwards. On smatra da mnogi investitori drže da je ovo najvjerojatnije najgora financijska kriza od "Velike depresije" iz 30 godina prošlog stoljeća.

Jim Gaundry, direktor prodaje u Gain Capital, jedne od značajnijih tvrtki na Wall Streetu, ističe kako su brojna poduzeća imala gubitke zbog krize na tržištu nekretnina u Americi. On smatra " kako mnogi suviše rizikuju, ili odgađaju važne odluke, a sve to pogađa mnoge tvrtke. Brojni fondovi propadaju i mislim da se situacija samo pogoršava, smatra ovaj financijski ekspert.

Zanimljiv je i komentator na Bloombergu koji se zapitao – ako novi potez Federalnih rezervi ne okonča paniku na tržištu, što je onda može okončati?

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG