Dostupni linkovi

Koje su koalicije moguće pre i posle izbora?


Boris Tadić je na izborima početkom februara 2008. ponovo izabran za predsednika Srbije, potencirajući proevropsko opredeljenje.
Boris Tadić je na izborima početkom februara 2008. ponovo izabran za predsednika Srbije, potencirajući proevropsko opredeljenje.

Na predstojeće izbore proevropske snage u Srbiji izlaze u najmanje dva bloka. Kako sada stvari stoje, na jednoj strani biće dosadašnji partneri u Vladi, Demokratska stranka i G17 plus.

Još uvek se pregovara o tome da li će im se pridružiti Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Srpski pokret obnove Vuka Draškovića. Na drugoj strani za glasove će se boriti Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića. Ko gubi, a ko dobija izostankom dogovora o zajedničkom nastupu ovih snaga, te da li će one, uprkos razlikama, moći da se ujedine nakon izbora?

Demokratska stranka predsednika Srbije i njen dosadašnji partner u Vladi G17 plus postigle su dogovor o zajedničkom nastupu sa listom pod imenom "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić". Potpredsednik DS-a Bojan Pajtić:
"Ova lista će se, i na republičkom i na pokrajinskom nivou, boriti za nastavak evropskih integracija i sigurni smo da će ovo biti pobednička lista."
Demokratska stranka o eventualnoj predizbornoj koaliciji razgovara i sa Srpskim pokretom obnove i Ligom socijaldemokrata Vojvodine. Potpredsednik LSV Bojan Kostreš kaže da se razgovori bliže kraju i da će Glavni odbor te stranke uskoro doneti odluku o zajedničkom nastupu sa DS:
"Ono što je u ovom momentu najvažnije za Ligu socijaldemokrata Vojvodine jeste da se dogovorimo oko programa koji će sprovoditi koalicija – da vidimo šta će taj program i ta koalicija uraditi za interese AP Vojvodine i njenih građana. Ako se odgovorimo oko toga, a duboko verujem da hoćemo, onda mandati, odnosno učešće u koaliciji, neće biti sporni."
S druge strane, Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića na izbore izlazi samostalno, a na njihovoj listi naći će se i Demohrišćanska stranka Srbije Vladana Batića i Socijaldemokratska unija Žarka Koraća.

Razlike između LDP-a i Demokratske stranke ključne su kada je reč u odnosu prema kosovskom pitanju. Dok Boris Tadić, pored prioriteta evropskih integracija, ističe i borbu za Kosovo u sastavu Srbije, Čedomir Jovanović smatra da je Srbija Kosovo izgubila još 1999. godine i da je sada potreban razgovor sa kosovskim Albancima kako bi se rešavali životni problemi Srba na Kosovu. Sukob između ove dve stranke kulminirao je izostankom Jovanovićeve podrške Tadiću na predsedničkim izborima, odnosno neutralnim stavom LDP-a, nakon čega je lider DS-a poručio da o zajedničkom nastupu sa Jovanovićem na parlamentarnim izborima nema govora. Lider LDP-a, međutim, navodi da ovo nije razlog za sukob, te da je reč o lošim izgovorima DS-a za rigidan odnos prema njegovoj stranci. On za B92 kaže da je nakon izbora spreman na razgovore o Vladi sa Tadićem, ali ne po svaku cenu:
"Ja nemam tu vrstu problema koju imaju oni koji okreću glavu od LDP-a iako je jasno da će ta Vlada u političkom smislu zavisiti od naše sposobnosti da se međusobno dogovorimo. Ja želim da napravim te dogovore oko poslova koji će promeniti Srbiju, a ne oko onih principa na kojima su pravljeni dogovori u prošlosti, koji su od Srbije napravili tako tragičnu zemlju kao što je to ona danas. Mislim da u ovom trenutku moramo biti kristalno jasni kada govorimo o evropskoj budućnosti zemlje. Na žalost, ne mogu se složiti sa stavom predsednika Tadića, tom besmislenom tezom po kojoj trebamo što pre da osvojimo svoju evropsku budućnost kako bismo onda iz Brisela krenuli u neki novi kosovski boj, pošto to iz Beograda ne možemo više raditi."
S druge strane, funkcionerka DS-a Nada Kolundžija poručuje da ta stranka ne može odustati od borbe za Kosovo:
"Postojaće prostor za razgovore, a da li će postojati prostor za utvrđivanje zajedničke strategije ne mogu tvrditi. Dakle, DS je spremna da razgovara o načinima očuvanja teritorijalnog integriteta, ali ne i tome da li to treba raditi ili ne. "
I pored suprotstavljenih stavova o Kosovu, politički analitičar Vladimir Goati smatra da razlike između DS-a i LDP-a nisu nepremostive, i naglašava da podele unutar proevropskog bloka neće uticati na njihove rezultate:
"Mislim da i posle izbora postoji mogućnost za neku vrstu dogovora i ne čini mi se da je izostankom te izborne koalicije nešto definitivno izgubljeno. U svakom slučaju, to je nešto rizičnija varijanta, ali ipak mislim da će LDP uspeti da pređe taj prag i da osvoji glasove."
Ovaj stav potkrepljuju i poslednja istraživanja agencije Stratedžik marketing, koja pokazuju da će “proevropske” snage na izborima imati prednost u odnosu na “patriotske”. Direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević kaže za naš program da je proevropsko raspoloženje jače u odnosu na broj onih koji su spremni da se odreknu Evrope kako bi time pokazali svoju privrženost Kosovu.
XS
SM
MD
LG