Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ne možemo odstupiti od nekih stavova


Branko Crvenkovski

Postoji tesna veza između naziva naše države i imena našeg naroda i našeg nacionalnog identiteta, to je sasvim legitimno i od toga ne možemo odstupiti, izjavio je predsednik Makedonije Branko Crvenkovski u ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Tema o sporu sa Grčkom i danas je veoma aktuelna u makedonskoj javnosti, zbog novog susreta međunarodnog medijatora Metjua Nimica sa pregovaračima vlada u Skoplju i Atini, ovog puta u Beču. Pritisak međunarodnog faktora, a naročito Vašingtona, za rešenje spora do NATO-samita u Bukureštu je velik, jer se njegovo rešenje nameće kao jedan od uslova za prijem Makedonije u Alijansi. Ali glavno pitanje je kako doći do kompromisa.

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski u intervjuu za RSE kaže da postoje formulacije, a i u proteklom periodu na pregovaračkom stolu su bili takvi predlozi, koji ne zadiru u makedonski nacionalni identitet nego više znače nekakav dodatan opis državnog uređenja, kao i reč ”republika“:
"Na žalost, u proteklom periodu Grčka je takve predloge još u početku odbacivala. Znači, ako Atina ne otstupi od toga, manevarski prostor za nekakvo rešenje će se suziti do krajnje granice. Ali se nadam da će se u narednom periodu, angažmanom medijatora i Vašingtona, ipak otvoriti nekakva mogućnost za prevazilaženje problema."
Predsednik Makedonije se osvrće i na pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova, ističući da mnogo faktora utiče na tu odluku. Makedonske vlasti budno prate situaciju, ali još nisu definisale konačan stav o tom pitanju, iako znaju da će taj trenutak pre ili kasnije doći, kaže makedonski predsednik:
"Naravno, polazeći od naših državnih i nacionalnih interesa, mi ćemo doneti odluku. I to u onom trenutku kada budemo procenili da je to najbolje. Naše opredeljenje je da pokušamo izgraditi jednako dobre odnose i sa Beogradom i sa Prištinom. Mi smo susedi i sa jednima i sa drugima i to je naš nacionalni, državni interes. Naravno, to ne zavisi samo od nas, već i od politika koje će se voditi u Beogradu i Prištini."
Govoreći o mogućoj podeli Kosova, Crvenkovski kaže da je to jedan od najgorih scenarija, jer bi podela išla po etničkim linijama:

"To bi samo po sebi predstavljalo samo dodatan motiv za radikalne strukture, koje su prisutne u čitavom regionu, pa i u Makedoniji. Dakle, podela Kosova će biti loš signal i treba uraditi sve da se to ne desi."
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG