Dostupni linkovi

Jubilej Mosta – 500. izdanje


Jubilej Mosta – 500. izdanje
Radio Most, logo

Most Radija Slobodna Evropa slavi jubilej. Emisija emitovana u nedelju 16. marta 2008. godine je njeno 500 izdanje.

Most je pokrenut 1994. godine u jeku rata, kada su bile pokidane sve veze među ljudima na prostoru bivše Jugoslavije. Cilj je bio da se proveri da li se i pored rata i pored ubitačne propagande koja je širila mržnju, i pored satanizacije svega što nije naša nacija, naša vera, naše pleme, može voditi dijalog. Pokazalo se da se može razgovarati čak i o najosetljivijim temama o kojima nije postojao ni minimum saglasnosti i da na prostoru bivše Jugoslavije ima mnogo ljudi koji su spremni na dijalog. Most na izvestan način predstavlja svedočanstvo o tome da su dijalog i tolerancija bili mogućni i u najtežim ratnim vremenima, kao i da mržnja i ksenofobija nisu prirodno stanje na ovim prostorima, kao što su tvrdili ideolozi rata.

Omer Karabeg, autor Mosta

U Mostu se vodio dijalog o posledicima raspada bivše Jugoslavije, o sudbini Bosne i Hercegovine i Kosova, o prilikama u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, o sličnostima i razlikama između država regiona, ispitivale su se mogućnosti uspostavljanja pokidanih političkih, naučnih i kulturnih veza. Do sada je u dijalozima učestovalo oko 900 ličnosti sa područja bivše Jugoslavije. To su bili opozicioni lideri, predstavnici vlasti, publicisti, pisci, glumci, sveštenici, naučni radnici. Dijalozi koji su vođeni u Mostu publikovani su u dve knjige. Prvih sto dijaloga nastalih u toku rata objavljeni su 1998. godine pod naslovom “Most Dijaloga, razgovori ratu usprkos”. Druga knjiga Mostova objavljena 2000. godine nosila je naslov “Dijalog na buretu baruta” i sadržavala je 50 srpsko-albanskih dijaloga vođenih u periodu 1994-2000. godine. Knjiga je objavljena na srpskom i na albanskom jeziku. Most je dobio Nagradu Jug Grizelj, jedno od najznačajnijih priznanja u Srbiji za nezavisno novinarstvo.

Od nastanka Mosta 1994. godine tekstove dijaloga prenosili su mnogi dnevnici i nedeljnici u regionu: u Bosni i Hercegovini Oslobođenje, Nezavisne novine i Dani, u Srbiji Danas i Vreme, u Crnoj Gori Vijesti i Monitor, na Kosovu Koha Ditore, u Hrvatskoj Večernju list, Novi List i Zarez i u Makedoniji “Nova Makedonija”. Most priprema Omer Karabeg.

XS
SM
MD
LG