Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priprema se 'Arka sudnjeg dana'


Površina Mjeseca

Bude li ljudska civilizacija izbrisana s lica Zemlje, spas bi mogao doći iz svemira. Nalik na nedavno otvorenu 'Arku za sjeme', priprema se i 'Arka sudnjeg dana', koja bi trebala pomoći u obnovi civilizacije.

Lunarna banka informacija trebala bi sadržavati osnovne informacije o životu i civilizaciji, a aktivirala bi se u slučaju da Zemlju pohara udar asteroida ili sveopći atomski rat.

Gradnja lunarne arke, o kojoj se raspravljalo prošli mjesec na konferenciji u Strasbourgu, preživjelim bi Zemljanima dala "alat" za ponovnu izgradnju ljudske rase.

Osnovna verzija arke sadržavala bi hard-diskove s informacijama kao što su sekvence DNK i upute za taljenje metala ili sijanje usjeva.

Oni bi bili smješteni u sefu zakopanom tik ispod površine Mjeseca, a odašiljači bi slali podatke na najbolje zaštićene prijemnike na Zemlji.

Ako nijedan od prijemnika ne preživi razaranje, odašiljanje bi se nastavilo sve dok se ne sagrade novi.

Sef bi se kasnije mogao proširiti za primanje prirodnih materijala, kao što su mikrobi, embriji životinja i sjeme biljaka, pa čak i umjetnine, koje bi bile višak u muzejskim depoima.

Bazu podataka u početku bi održavali roboti kojima bi se radiovezom upravljalo sa Zemlje. Znanstvenici se nadaju da će velika baza s ljudskom posadom biti dovršena do kraja 21. stoljeća.

Arka bi morala biti zakopana u Mjesečevo tlo kako bi se zaštitila od ekstremnih temperatura, zračenja i vakuuma koji vlada na Mjesecu. Djelomično bi se napajala Sunčevom energijom.

Znanstvenici su predvidjeli da će prva pokusna arka biti postavljena na Mjesecu do 2020., a njezin bi životni vijek bio 30 godina. Potpuna arhiva trebala bi biti lansirana do 2035.

Informacije bi bile pohranjene na arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, ruskom i španjolskom jeziku, a slale bi se na 4000 "Zemaljskih repozitorija", koji bi osiguravali sklonište, hranu i zalihe vode preživjelima armagedona.

Endeavour pristao uz ISS

Space shuttle Endeavour sa sedam astronauta, među kojima je jedan Japanac kao novi stalni član, pristao je u četvrtak uz Međunarodnu svemirsku stanicu.


Sedmorica astronauta predvođena zapovjednikom Dominicom Gorieom u svemiru će provesti 16 dana. Izvest će pet svemirskih šetnji, najviše ikada u sklopu jedne misije.

Lansiranje su pozorno pratili Kanađani i Japanci, predstavnici dvojice najvećih partnera u izgradnji postaje.

Kanadska svemirska agencija Endeavourom je u svemir poslala Dextrea, robota s dvije ruke, a japanska prvi dio golemog laboratorija Kibo. (na japanskome "nada"). Kibo ce biti bit najveći od četiri laboratorija (američki, ruski i europski) i znatno će ojačati kapacitete istraživanja smanjene gravitacije na ISS-u. Glavni dio laboratorija u svemir će biti poslan idućim shuttleom u aprilu, a posljednji iduće godine.

Aspirin sabotira tumore

Novo istraživanje potvrđuje učinkovitost Aspirina u borbi protiv tumora. Lijekovi za razrjeđivanje krvi deaktiviraju trombocite pa bi mogli pomoći u borbi protiv raka.

Pokusi na miševima pokazali su da kombinacija Aspirina s eksperimentalnim lijekom protiv zgrušavanja usporava rast i širenje raka dojki i melanoma.

Trombociti štite i hrane stanice tumora u krvotoku i tako olakšavaju raku da se širi ili metastazira, priopćili su znanstvenici s washingtonskog Sveučilišta u St. Louisu. U stručnom časopisu Journal of Cellular Biochemistry objavili su da bi deaktiviranje trombocita moglo usporiti ili spriječiti širenje tumora.

Ova studija je također podržala neka ranija istraživanja koja su pokazala da ljudi koji uzimaju Aspirin ili slične lijekove imaju manji rizik od nekih vrsta raka.

Postoje također neke naznake da bi uzimanje Aspirina ili Ibuprofena u vrijeme podvrgavanja kemoterapiji moglo učiniti kemoterapiju učinkovitijom.

XS
SM
MD
LG