Dostupni linkovi

Suspenzija DSS iz zajednice evropskih partija?


Doris Pack
Doris Pack

Evropska narodna partija, blok desnog centra u Evropskom parlamentu, demantovala je informaciju da je suspendovala članstvo Demokratske stranke Srbije, koja u tom bloku ima posmatrački status.

Nemački demohrišćani, predvođeni Doris Pack, predložili su suspenziju i čak isključenje DSS zbog odnosa Vojislava Koštunice prema Kosovu i pitanju evropskih integracija.
Šefica Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Doris Pack, odbacila je bilo kakvu vezu predloga za suspenziju Demokratske stranke Srbije sa problemom Kosova, rekavši da u potpunosti razume da svaki Srbin ima problem sa nezavisnošću Kosova, ali je dodala da to ne znači da Koštunica treba da se ponaša onako kako se ponaša. Predstavnica Evropskog parlamenta ističe da je moguća odluka o suspendovanju čisto partijsko pitanje koje ne bi trebalo mešati sa politikom koju prema Beogradu vode Evropska komisija i evropski ministri. Evo kako je obrazložila svoj predlog za suspenziju DSS-a.

Pack: Mi imamo zajednički cilj i želimo da gradimo Evropsku uniju zajedno sa Srbijom. Ukoliko to Koštunica ne bude želeo, odluka o suspenziji biće na mestu. Koštunica ima svoju predstavu o tome šta želi da napravi od Srbije, a to nije ono što treba mladoj generaciji. Mladima Srbije treba budućnost u Evropskoj uniji pri čemu Evropska unija mora da uloži mnogo vše napora. Mi moramo, pored drugih stvari, konačno da realizujemo projekat bezviznog režima. Ja o tome sa Koštunicom ne mogu da razgovaram, jer on ima sasvim drugačije stavove, verovatno je njemu milija varijanta približavanja Ruskoj Federaciji nego Evropi. Ne znam samo da li je bacio pogled na geografsku kartu da vidi šta sve leži između Srbije i Ruske Federacije.
RSE: Šta je tačno Koštunici prebačeno i ima li to veze sa njegovom kosovskom politikom?

Pack: Da, sa njegovim ponašanjem nakon proglašenja nezavisnosti, ali i sa njegovim ponašanjem pre toga. On je pretio, rekao je da Srbija treba da prekine sve veze sa Evropskom unijom, podržao je Nikolićevu rezoluciju da se zamrznu evrointegracije Srbije dok evropske zemlje koje su priznale Kosovo te odluke ne povuku. Dakle, nametao je jednu iracionalnu politiku koju niko ne može opravdati. Politika jednog premijera morala bi biti da pravi najbolje izbore u najboljem interesu svojih građana, a napredak i sudbina mlade generacije u Srbiji nije povezana sa Kosovom nego sa jednom boljom vizijom budućnosti i kvalitetnijim životom i zajedničkom kućom za sve u Evropskoj uniji.
Visoki funkcioner DSS, Aleksandar Popović, uz demanti da je Evropska narodna partija suspendovala Demokratsku stranku Srbije, prozvao je gospođu Doris Pack:

"Tačno je da ovu ideju zagovara Doris Pack. Naš odgovor Doris Pack je - nema govora da bi, pod bilo kojim uslovima, DSS mogla da promeni svoju politiku. Srbija samo kao celovita država sa Kosovom i Metohijom može nastaviti evropske integracije i to je naš jasan princip. To je univerzalni princip koji važi za sve države u EU, na kojem počiva EU – da se moraju poštovati međunarodno priznate granice svih država. Činjenica da ovu ideju iznosi Doris Pack mnogo govori. Teško je naći većeg zagovornika pravljenja lažne države Kosovo od Doris Pack."
Politički analitičar, Milan Nikolić, kaže da je Evropska narodna partija predlogom suspenzije Koštuničine Demokratske stranke Srbije želela da izrazi nezadovoljstvo premijerovim poslednjim obrtom:
"Mislim da je legitimno sa stanovišta jedne takve zajednice evropskih partija da kažu da su oni jedan klub sa određenim načelima i da ako ste protiv takvih načela ne možete biti njihov član – to je legitimno. S druge strane, ne znam od kakvog je značaja da li su oni, ili nisu, član te asocijacije, posebno ako se DSS zaista usmeri protiv evropskih integracija. Dakle, ako se DSS opredeli za neku vrstu izolacije Srbije i eventualno neke specijalne odnose sa Rusijom – onda im takva asocijacija u Evropi ne znači ništa."
XS
SM
MD
LG