Dostupni linkovi

Miloševiću će biti suđeno u odsustvu


Marko Milošević
Marko Milošević

Suđenje Marku Miloševiću, sinu bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, zbog prebijanja trojice članova Otpora , biće održano u odsustvu optuženog. Proces je zakazan za 19. mart pred sudom u Požarevcu jer se Milošević nalazi u Rusiji, gde je sa majkom Mirjanom Marković dobio status izbeglice, pa ne može biti izručen Srbiji.

Marko Milošević 6. oktobra 2000. napustio je Srbiju. Kako se tereti za prebijanje članova organizacije Otpor u Požarevcu i šverc cigareta, potraga je do nedavno trajala, poternica i njegova fotografija sa naznakom da je osumnjičen za prevaru nalaze se i na sajtu Interpol-a, a sve se završilo saopštenjem ruske imigracione službe da su on i njegova majka Mirjana Marković u Rusiji dobili status izbeglica. Ministarstvo pravde Srbije izvestilo je Opštinski sud u Požarevcu, koji će mu sa sa zakašnjenjem od osam godina suditi u slučaju Otpor, da je nemoguće izručenje Marka Miloševića Srbiji, pa je odlučeno da proces počne bez njegovog prisustva.

Dragoljub Milojević, zamenik predsednika Vrhovnog suda Srbije, izjavio je za naš program da se više ništa ne može da učiniti da se obezbedi prisustvo Marka Miloševića:

"Što se tiče predmeta Marka Miloševića kojem se sudi u Požarevcu, mi imamo samo informacije koje znamo iz novina. Dakle, to ide preko Ministarstva inostranih poslova, traži se izručenje, određuje se pritvor i poternica – to je u njihovoj nadležnosti. Kada će taj posao biti završen uopšte ne zavisi od pravosudnih organa Republike Srbije."

RSE: Da li postoje još neki mehanizmi?

Milojević: Iscrpljeni su svi pravni instrumenti. Traži se izručenje od strane države i ta strana država u određenom postupku, u skladu sa međunarodnim ugovorima, odlučuje o tome.

Status izbeglice u Rusiji Miloševiću omogućuje da podnese zahtev i za državljanstvo, a Rusija svoje državljane ne izručuje drugim državama. U gradu u kom treba da se sudi Marku, i u kojem je do 2000. Slobodan Milošević živeo sa porodicom, ovih dana se našao ambasador Rusije Aleksandar Aleksejev, kako bi primio priznanja kojima su on i predsednik Rusije Vladimir Putin proglašeni počasnim građanima Požarevca. Novinari su ga pitali kako će se Rusija odrediti prema zahtevu za izručenje Milosevića:

"Mi imamo neke zakone, izručivanje nije u skladu sa zakonom."

Prema krivičnoj prijavi koju su podneli članovi Otpor-a, nevladine organizacije koja je bila jedan od najvećih protivnika režima Slobodana Miloševića, Marko Milošević je sa nekoliko telohranitelja i prijatelja 2. maja 2000. u jednom kafiću u Požarevcu brutalno pretukao Nebojšu Sokolovića, Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića. Momčilo Veljković kaže da je najvažnije da će suđenje konačno početi, ali dodaje da odsustvo optuženog najviše govori:

"Naravno da je to politička poruka, onaj ko ima pare može izbeći zakon bez obzira na koji način je stekao te pare. To su sve naše pare koje su iznete iz zemlje, pare koje su pokrali dok su njegov otac i klika oko njega držali svu vlast."

A kako je Marko Milošević pre osam godina pokušao da se obračuna sa Otporom, zbog čega će mu se konačno suditi, za naš program su ispričali Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković:

"Bio sam odmah nokautiran, sav obliven krvlju. Marko Milošević, koji je lično učestvovao u tome, me je udario kundakom pištolja u levu arkadu. Tako mi je pocepao arkadu, pao sam, a onda je počelo šutiranje - šutirali su me svi redom."

"Marko Milošević je došao sa blindiranim audijem Vlade Srbije. Sa heklerom u rukama je počeo da viče da nas 'govna izdajnička' treba pobiti."

Sokolović kaže da je suđenje čekalo osam godina jer u požarevačkom pravosuđu još vlada jak lobi bivšeg režima:

"Kako šta hoće time..hoće da zaštite njima dragog sina njihovog ljubimca diktatora i da se nama osvete zato što je diktator otišao."

Ipak, otporaš Momčilo Veljković se nada da je pravda, iako spora, i u ovom slučaju dostižna:

"Ako napravi neki pogrešan korak, izađe van Rusije, da ga uhapsi služba Interpola."

XS
SM
MD
LG