Dostupni linkovi

Mitropolit veleposjednik


Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije

Odmotavanje klupka oko pitanje crkvene imovine u Crnoj Gori dovelo je do toga da je Uprava za nekretnine objavila da je mitropolit Amfilohije vlasnik 35 nekretnina u Podgorici, suvlasnik 15, a u katastarskim knjigama upisan je i kao korisnik šest nekretnina u podgoričkoj i bijelopoljskoj opštini.

Stevo Vučinić, koji je pokrenuo cijeli problem sa vlasništvo crkvene imovine, poručuje da će zbog nelegalnog upisivanja imovine na Srpsku pravoslavnu crkvu uskoro biti podnijete krivične prijave protiv službenika Uprave za nekretnine koji su se devedesetih bavili prepisivanjem imovine na srpsku crkvu i mitropolita.
Zamoljen da nam da pravno obrazloženje kako je u listovima nepokretnosti o izvršenim upisima na ime mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija upisano da je vlasnik po tituli 35 nekretnina u Podgorici, suvlasnik 15, a u katastarskim knjigama upisan je i kao korisnik šest nekretnina u podgoričkoj i bijelopoljskoj opštini, advokat Mitropolije Mlađen Mićović iznio je niz optužbi na račun direktora Uprave za nekretnine Mića Orlandića:
"Pa kad policajca uteraju u katastar, pa mu umjesto zakona daju, ostave, pendrek u ruke, onda taj počne da pendreči svakoga živoga, posebno pendreči one na koga mu se ukaže od strane političkih moćnika. Pored pendreka taj pojedinac je preuzeo i premio manire udbaškog postupanja u Upravu za nekretnine pa se služi i lažima. Na mitropolita crnogorsko primorskog kao fizičko lice nije upisana imovina".
RSE: Izvinite, ja sam provjerila na sajtu Uprave za nekretnine, znači jutros sam prvo provjeravala, prije poziva, postoji ta imovina upisana na mitropolita.
Mićović: Reći ću vam, reći ću vam..
RSE: Evo izvolite.
Mićović: Na mitropolita crnogorsko primorskog kao fizičko lice nije upisana imovina, na Mitropoliju je upisana imovina jer se evidencija imovine najlakše obebjeđuje preko matičnog broja fizičkih i pravnih lica. Provjerite čiji je matični broj upisan u vlasničkim knjigama crkvene imovine pa ćete vidjeti na koga je imovina. Istina, greškom je, greškom je upisan mitropolit crnogorsko primorski, ali je matični broj upisan Mitropolije i preko tog broja se identifikuje vlasništvo. Tako da je tu vrstu greške iskoristio direktor katastra i obmanuo je cjelokupnu crnogorsku javnost.
RSE: Možete li nam reći čija je to greška?
Mićović: To je svakako greška onih koji vode evidenciju službi kojim rukovodi rukovodilac, odnosno direktor katastra.
Nijesmo uspjeli stupiti u kontakt sa direktorom Uprave za nekretnine Mićom Orlandićem, kojem smo proslijedili pitanje sa iznesenim optužbama iz Srpske pravoslavne crkve. Na drugoj strani, Stevo Vučinić, predsjednik Odbora za promociju interesa Crnogorske pravoslavne crkve, koji je i započeo akciju ispravljanja grešaka u katastru nepokretnosti, podnoseći Upravi za nekretnine zahtjeve za opštine Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgoricu i Budvu, nakon objavljivannja crkvenih posjeda na ime mitropolita Amfilohija kaže:
"Tek od nedavno dolaskom gospodina Orlandića za načelnika katastra, odnosno Uprave za nekretnine Vlade Crne Gore, počelo je da se to klupko odmotava, odnosno da se izvrši uvid ili evidencija katastarskih operata".
Podsjetimo, problem sa vlasništvom nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori nastao je zbog toga što je devedesetih godna prošlog vijeka Mitropolijia crngorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, uz pomoć aktuelne vlasti sa kojom su tada bili u izuzetnim odnosima, crkvenu imovinu koja je do tada bila državno vlasništvo predato na upravljanje Crkvi, počela da prepisuje na Srpsku pravoslavnu crkvu koja je danas vlasnik najvećeg boja sakralnih pravoslavnih objekata po Crnoj Gori. Stevo Vučinić:
"To je bilo pitanje tadašnjih političkih prilika, a onda je to Srpska pravoslavna crkva iskoristila i svu tu takozvanu crkvenu imovinu je, koristeći se političkim prilikama i svojom izuzetnom političkom snagom, jednostavno prepisala na sebe".
Nakon podnesenih zahtjeva Uprava za nekretnine saopštila je da je, poštujući Zakon o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, ispravila greške u katastru nepokretnosti na Cetinju. Ispravkom grešaka Mitropolija crnogorsko-primorska više nije vlasnik crkvenog zemljišta i zgrada u cetinjskom katastru već su to tamošnje pojedinačne crkve i manastiri. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori se na ovu odluku žalila drugostepenom organu - Ministarstvu finansija, koje u roku od dva mjeseca ima zakonsku obavezu da odluči o žalbi. Sa druge strane, nakon što je sama Uprava za nekretnine objavila spisak imovine koja se vodi na mitropolita Amfilohija postavlja se pitanje ko je to uradio? Zbog toga je naredni korak Steva Vučinića sljedeći:
"To je bila jedna vrsta takozvanog organizovanog kriminala u kome se upisivala i prepisivala imovina ne vodeći računa ni o čemu. Koristeći te neredovne prilike SPC je jednostavno prepisivala, a izuzetan broj neodgovornih službenika u katastru protiv kojih ćemo pokrenuti krivične prijave, zbog nesavjesnog obavljanja poslova i zloupotrebe ovlašćenja, a kažem da to ima i jednu ozbiljnu formu organizovanog kriminala, i treba da odgovaraju za prepisivanje te imovine, što su izvršili su prepisivanje na Srpsku pravoslavnu crkvu".
XS
SM
MD
LG