Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi dokaz američke podrške Hrvatskoj


George W. Bush

Odluku američkog predsjednika Georga Busha da, nakon NATO summita u Bukureštu početkom travnja, posjeti i Hrvatsku službeni je Zagreb dočekao sa iznimnim zadovoljstvom. Vanjskopolitički eksperti smatraju da je to veliko priznanje Hrvatskoj.

Svaki posjet američkog predsjednika nekoj državi, a pogotovo malim zemljama kao što je Hrvatska, puno znači s obzirom da je Amerika danas ipak unipolarni svjetski lider i da se američki predsjednik ne odlučuje 'samo tako' posjetiti neku zemlju, ističe za naš program profesorica međunarodnih odnosa na zagrebačkom Fakulteteu političkih znanosti Lidija Čehulić:

«Hrvatske reforme se promatraju u Americi već duže vrijeme i to je jednostavno kruna svih američkih stremljenja prema Hrvatskoj, jer nas je Amerika od početka podržavala u našim nastojanjima i podržavala naše reforme. A, s druge strane, to je i kruna i nagrada za sve hrvatske reforme koje je Hrvatska učinila prema NATOu i Europskoj uniji.»

Točno je da se posjet američkog predsjednika Georga W. Busha Hrvatskoj događa na kraju njegovog mandata, ali to ne umanjuje njegovo značenje, smatra i profesor Ivan Gredešić, nekadašnji veleposlanik u Washingtonu iz vremena bivše koalicijske Vlade:

«Posjet američkog predsjednika svojevrsna je i čestitka Hrvatskoj na uspješno obavljenom poslu u NATO savezu, a i inače, borbi protiv globalnog terorizma, doprinosu sigurnosti u regiji. Sve je to, na neki način, iskazano u posjetu američkog predsjednika. Šteta što predsjednik Bush dolazi na kraju svoga mandata, u posljednjoj godini, kada je njegov utjecaj i u Americi i Europi već oslabio. Ali, budući da mi govorimo institucionalno, mi govorimo o predsjedniku Amerike, a ne o George W.Bushu, to je ono što je tu važno.»

Neovisni politički analitičar dr Mate Granić:

«Bez obzira što dolazi na kraju mandata smatram da je ova posjeta značajna i da je vrlo korisna za Hrvatsku. Ne treba zaboraviti da se na ovim prostorima, od 1994. godine do danas, ništa nije dogodilo bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država. I na kraju, niti priznanje Kosova. I evo, naprimjer, sada u Bosni i Hercegovini - dogradnja Daytonskog sporazuma...Sigurno je da Europska unija nema snage to riješiti sama, bez pomoći, podrške i aktivne uloge Sjedinjenih Američkih Država.»

Vanjskopolitički komentator Jutarnjeg lista Željko Trkanjac:

«Posjet američkog predsjednika je uvijek velik događaj bilo kojoj zemlji, bez obzira što je ovog trenutka američki predsjednik jedan od najnepopularnijih u povijesti, uključujući Nixona neposrdeno pred ostavku. Ono što je možda važnije jest to da Bush dolazi nakon summita NATO saveza tako da mi možemo već tom gestom koja je najavljena očekivati pozivnicu za NATO. I,zapravo, tu možemo vidjeti važnost tog posjeta jer američki su predsjednici uvijek nakon summita na kojem je širen Sjevernoatlantski savez, odlazili u jednu od zemalja novoprimljenih i odande uvijek slali neku jaku političku poruku. Možda ta poruka bude, s obzirom na trenutno stanje u regiji, koje je sve osim stabilno, značajna i važna, pa postane, recimo, zapamćena kao 'zagrebačka izjava'.«
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG