Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glasove će podijeliti Tadić, Koštunica i Radikali


Današnji Finacial Times piše da su srpski glasači konačno dobili šansu da odluče kakvu budućnost žele za svoju zemlju nakon što je predsjednik Boris Tadić raspisao izvanredne parlamentarne izbore za 11. svibnja.

Kada birači stignu na birališta, sa kosovskom krizom u svom srcu, morat će izabrati izmedju dvije opcije. Predsjednik Tadić i njegovi Demokrati, kao i njegovi saveznici, pitanje Kosova razmatraju trezveno. Konzervativni premijer u ostavci Koštunica i nacionalisti Radikali ustrajat će na tome da nema kompromisa kada je Kosovo u pitanju. Tadić, ističe Financial Times, kako bi izbjegao da ga se smatra izdajnikom, morati će malčice pomutiti voditi tvrdeći da može osigurati i EU i Kosovo. No, većina glasača nije blesava, jasno im je sa kakvim se izazovom suočavaju.

Prema mišljenju komentatora uglednog dnevnika, glasovi će se raspršiti u tri smjera, kao što je bio slučaj i na posljednjim izborima, dakle između Tadića, Koštunice i Radikala. Koštunica će se trebati odlučiti između pro evropske i nacionalističke koalicije. Birači će morati biti oni koji će ga uvjeriti da i on mora prema EU, jer u suprotnom, alternativa je izolacija i smještanje među moskovske satelite poput Bjelorusije i Uzbekistana.

Ovaj put Bruxelles bi trebao izbjeći uvlačenje u izbornu kampanju, ali mora na svaki način promovirati integracije, smatra komentator uglednog dnevnika. Vijesti iz Unije da će Hrvatska do jeseni 2009 završiti pristupne pregovore svako je značajna za cijelu regiju, i trebala bi biti izazov i za Beograd da nastavi putem kojim je Zagreb krenuo. Regija svakako treba evropsku perspektivu, piše Financial Times upozoravajući da se i Makedonija nalazi u političkoj krizi, unutarnjoj zbog vlade, ali i vanjskoj zbog pritiska Grčke , pa list ističe da bi Atena trebala popustiti u sporu oko imena, jer rizik da se Makedonija pomiješa za Grčkom Makedonijom je ništa u usporedbi za rizikom destabilizacije Makedonije. To je posebno opasano u trenutku kada Makedonija očekuje da zajedno sa Hrvatskom i Albanijom dobije pristupnicu za NATO. Bilo bi neoprostivu da Makedonija ispadne iz te grupe samo zbog nekorisnih argumenta Grčke, zaključuje Financial Times.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG