Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iako vicepremijer Srbije Božidar Đelić poručuje da se tehnički pregovori sa Evropskom komisijom uspešno nastavljaju i očekuje ukidanje viza za građane Srbije do kraja godine, brojni zakoni neophodni za to ne mogu biti usvojeni zbog činjenice da je Vlada u ostavci, a Skupština raspuštena. Kao i sve drugo, i uspeh tehničkih razgovora sa EU zavisiće, po svemu sudeći, od rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji.

Nakon razgovora sa delegacijom Evropske komisije u Beogradu, potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je Srbija spremna da ispuni sve kriterijume koje bi joj EU postavila u cilju ukidanja viza za građane Srbije:
"Oni će napraviti jedan izveštaj i o prvom nacrtu tog izveštaja ćemo diskutovati u Beogradu 4. aprila. Očekujemo, dodatno sa tim, da u nedeljama koje dolaze Evropska komisija za nas pripremi plan rada koji bi obezbedio, ukoliko Srbija ispuni tehničke uslove predočene u tom planu rada, ukidanje viza za naše građane do kraja ove godine."
Međutim, i pored ovakvih očekivanja, Đelić ukazuje na izvesne otežavajuće okolnosti u ovom procesu:
"Jedna crna tačka, problem koji je uočen, jeste da jedan veliki broj veoma kvalitetnih zakona koje je Vlada usvojila ili koji su u skupštinskoj proceduri sada, nažalost, više ne mogu biti usvojeni jer je Skupština raspuštena. Budite uvereni da i u ovim okolnostima moja ekipa, i svi oni koji rade na evropskim integracijama, neće izgubiti nijedan jedini dan. Jasno je da će 11. maj biti izuzetno važan datum za to i na našim građanima je da se izjasne da li žele nastavak ubrzanih evropskih integracija. Ubeđen sam da će građani potvrditi naš evropski kurs."
Skupština Srbije usvojila je do sada dva Zakona neophodna za liberalizaciju viznog režima, Zakon o azilu i Zakon o putnim ispravama, a da bi ovaj proces bio završen neophodno je usvajanje Zakona o državnoj granici, kretanju i boravku stranaca, i zaštiti ličnih podataka. Bivši savetnik vicepremijera Đelića, Vladimir Todorić, kaže za naš program da će ovi zakoni sa fomiranjem nove Vlade najverovatnije biti povučeni iz skupštinske procedure i upozorava da će se, ukoliko na izborima ne pobede proevropske snage, ova tehnička pitanja zakomplikovati:
"Ono što je sigurno je da će barem pasoši biti zamenjeni, da će taj proces započeti u maju ove godine i da ne bi trebalo, što se tiče tehničkih uslova, očekivati neke druge probleme. Međutim, ukoliko se stvari politički zaoštre ne verujem da će taj dijalog imati politički blagoslov što Brisela, što Beograda."
U iščekivanju 11. maja i rezultata izbora deo vlasti u Srbiji, na čelu sa premijerom Vojislavom Koštunicom, i Šešeljevi radikali sa najvećim brojem poslanika u parlamentu protive se evropskim integracijama Srbije. Evropskepticizam, koji je kulminirao proglašavanjem nezavisnosti Kosova i njegovim priznanjem od strane velikog broja članica Unije, blokirao je proces Stabilizacije i priduživanja. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin upozorava da tehnički pregovori sa EU ne smeju biti talac političkih stavova i podela u Srbiji:
"Što se tiče vizne liberalizacije, ako govorimo o gospodinu komesaru Fratiniju koji je nedavno bio u Beogradu, on to nije ponudio jednoj političkoj opciji niti jednom političkom funkcioneru države Srbije nego je to ponuda koja važi za slobodan protok državljanja Republike Srbije. Jer, takav režim je potreban njima, a ne funkcionerima koji, kao što znate, redovno putuju na zapad."
Zamenica šefa delegacije Evropske komisije u Srbiji Esmeralda Hernandes na kraju poručuje da se nada da će Srbija na predstojećim izborima potvrditi evropski kurs i izabrati Vladu i parlament koji će odobriti zakone važne za liberalizaciju viznog
režima:
"Moja poslednja poruka za vas je da je Evropskoj komisiji zaista stalo do Srbije i da vodi računa o tome šta se ovde dešava."
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG